Leefbare pensioenen voor iedereen is iets waar we al heel lang voor pleiten. Zo nam de regering al het initiatief om tegen 2024 de minimumpensioenen op te trekken tot 1500 euro. Deze verhoging moet echter hand in hand gaan met het veralgemenen van de aanvullende pensioenen. Dit werd ook zo in het Regeerakkoord afgesproken. Voor heel wat mensen is een degelijke aanvulling op het wettelijk pensioen immers heel belangrijk. Ik bevroeg de minister dan ook naar haar initiatieven op dit vlak. 

In het Regeerakkoord werd opgenomen dat het aanvullend pensioen veralgemeend moet worden. Elke werknemer moet zo snel als mogelijk een aanvullend pensioenplan hebben met een bijdrage van minstens 3% van het brutoloon. Zelf diende ik ook al een resolutie in waarin wordt opgeroepen om een verplichte minimumbijdrage voor het aanvullend pensioen in te voeren. De aanvullende pensioenen maken een substantieel deel uit van de pensioenopbouw van ondertussen bijna drie kwart van de werknemers in ons land. Tegelijkertijd zijn er nog veel mensen die heel weinig zelf sparen voor hun aanvullend pensioen waardoor ze weinig bijkomende pensioenrechten opbouwen.

Voor heel wat mensen is zo'n aanvulling op hun wettelijk pensioen essentieel om te kunnen geniet van een rustige oude dag. Denk maar aan ouderen die zorgbehoevend zijn en daardoor worden geconfronteerd met heel wat medische kosten.  We moeten er dan ook voor zorgen dat elke werknemer aanvullende pensioenrechten kan opbouwen.

Minister van Pensioenen Lalieux kondigde al aan dat ze het systeem van de tweede peiler wil herzien. Ze stelt dat de overheid aanzienlijke inkomsten misloopt door de fiscale en parafiscale behandeling van aanvullende pensioenen en dat vooral de hogere pensioenen bevoordeeld worden.  Uit cijfers die de minister meedeelde blijkt dat in 2017 1 procent van de gepensioneerden 20 procent van het totale bedrag aan aanvullende pensioen ontving, terwijl 70 procent van de gepensioneerden samen 10 procent van het bedrag kregen. De minister wil de tweede pensioenpijler dan ook socialer en rechtvaardiger maken.

Ik ga akkoord met de minister dat er komaf moet gemaakt worden met de onregelmatigheden en excessen in dit systeem. Een hervorming mag er echter niet toe leiden dat er een belasting wordt geheven op wat mensen jarenlang hebben gespaard en al verworven hebben. Dat zou contractbreuk zijn. Het moet voldoende aantrekkelijk blijven om te investeren in zo'n tweede peiler gezien het belang ervan voor velen.  

Lees hier de resolutie die ik indiende over aanvullende pensioenen.

24-02-2021