Aanpak achterstand bij Raad voor Vreemdelingen - betwistingen broodnodig

20-03-2015

20-03-2015 

De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV) kampt met een enorme achterstand in de migratiedossiers. Die achterstand is niet nieuw. Het probleem is gekend.

Er zijn drie grote stapels bij de RVV: asieldossiers, regularisatiedossiers en beroepsdossiers.

De achterstand op het vlak van asieldossiers is de afgelopen jaren fel geminderd. Op 1 maart was er nog een achterstand van 2.443 asieldossiers. De RVV richt zich al geruime tijd in eerste instantie op deze dossiers. De opvang bed-bad-brood in onze asielcentra kost namelijk veel geld. De gemiddelde doorlooptijd voor deze asieldossiers is dan ook 173 dagen.

Voor de migratiedossiers, nl. de regularisatie- en beroepsdossiers, is de doorlooptijd gemiddeld 450 dagen. Deze lange gemiddelde doorlooptijd weerspiegelt zich in de achterstand: 24.000 migratiedossiers op 1 maart. De Staatssecretaris stelt verschillende maatregelen voor om deze achterstand aan te pakken. Via de oprichting van een administratieve achterstandcel binnen de RVV wil men in de toekomst voorkomen dat dubbele beroepen leiden tot dubbele dossiers. Wanneer iemand een beroep indient, wordt een eerder ingediend beroep opgenomen in het nieuwe dossier. Enkel het laatste beroep zal zo behandeld worden. Ten tweede wil men de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen verder versterken in de behandeling van de zogenaamde complexe beroepen.

Het wegwerken van de achterstand is echt nodig. Deze situatie is niet enkel demotiverend voor het personeel, maar ook voor de aanvragers die te lang in onzekerheid zitten.

 

Lees mijn vraag en het antwoord van de Staatssecretaris (p.15 e.v.).