26-02-2021 - Moeders voor Moeders vzw zet haar deuren weer open voor hulpbehoevende moeders, met of zonder hoofddoek, en hun kinderen. Voorlopig mogen ze in groepen van 15 hun voedselpakketten binnen ophalen. Dat bevestigde schepen Meeuws op mijn vraag in de raadscommissie. Het is een belangrijke stap in de goede richting. Ik ben dan ook opgelucht dat de schepen een bemiddelende rol blijft opnemen in het conflict met Moeders voor Moeders en Unia. 

Enkele weken geleden besloot Moeders voor Moeders om prompt haar deuren te sluiten en mensen alleen nog op straat voort te helpen. Dit als reactie op het vonnis van de rechtbank die oordeelde dat de vzw onmiddellijk het verbod op hoofddoeken in bepaalde lokalen van haar gebouw moest opheffen omdat dit discriminatie is. De vzw verbood vrouwen met hoofddoek tot nog toe de toegang tot de dagzaal en de cafetaria waar belangrijke diensten zoals het geven van maaltijden en badjes worden aangeboden. De vzw gaat in beroep tegen het vonnis.

Op de gemeenteraad riep ik schepen Meeuws op om een bemiddelende rol op te nemen. Er moest zo snel mogelijk een oplossing komen waardoor geen enkele mama, met of zonder hoofddoek, in de kou moest blijven staan. Er is geen tijd om te blijven wachten op het vonnis van de rechtbank in beroep. Ik schreef er ook een opiniestuk over voor Knack. Ik ben tevreden dat de vzw alle moeders opnieuw binnenlaat maar ook na het heropenen van de deuren is er nog werk aan de winkel. De stad zal blijven in geprek gaan met de organisatie. Ik zal dit blijven opvolgen.

Lees hier het artikel in GVA en Het Nieuwsblad.