28-03-2019

Heb jij je bedrijfswagen nodig? Sommige werknemers hebben een bedrijfswagen nodig voor het uitvoeren van hun job. Anderen krijgen een wagen als extralegaal voordeel omdat het fiscaal voordeliger is dan een loonsverhoging. Het mobiliteitsbudget is hier een volwaardig alternatief voor. De werknemer krijgt als deel van zijn loonpakket een budget dat hij kan gebruiken voor verschillende vervoersmogelijkheden: een milieuvriendelijkere bedrijfswagen, elektrische fiets en/of abonnement op het openbaar vervoer bijvoorbeeld.

Móet ik dan mijn bedrijfswagen inruilen?

Nee, de werkgever beslist of hij een mobiliteitsbudget wil aanbieden of niet. De werknemer moet zijn of haar bedrijfswagen ook niet verplicht inruilen. Het mobiliteitsbudget zal een virtueel budget zijn dat is berekend op basis van de reële jaarlijkse werkgeverskost van de bedrijfswagen en zal dus budgetneutraal zijn. Ook de werknemer heeft recht op een identieke tegenwaarde van z’n bedrijfswagen. Werknemers die een mobiliteitsbudget krijgen zullen wel financieel gestimuleerd worden om duurzame vervoersmiddelen en -diensten te gebruiken. 

Hoe werkt het?

Er zijn drie pijlers waaruit je kan kiezen om je mobiliteitsbudget in te zetten.

Pijler 1: je kan je salariswagen inruilen voor een milieuvriendelijkere wagen.

Pijler 2: je kan je salariswagen inruilen voor duurzame vervoermiddelen en -diensten zoals een elektrische fiets, een abonnement op het openbaar vervoer en/of een abonnement op autodelen. Je kan zelfs het huurgeld of de intresten van een hypothecaire lening financieren met het mobiliteitsbudget wanneer je binnen een straal van 5 km van je werk woont.

Pijler 3: je kan het restbedrag van je mobiliteitsbudget omzetten in loon. Hier betaal je een bijzondere sociale zekerheidsbijdrage van 38,07% op.

 

Meer informatie? Klik dan hier.