Strijd tegen mensenhandel opdrijven

23-01-2013

23-01-2013

De minister van Binnenlandse Zaken bevestigde mij dat burgemeesters vanaf nu een extra politionele bevoegdheid hebben om panden tijdelijk te sluiten indien er ernstige aanwijzingen zijn dat deze worden gebruikt voor mensensmokkel en mensenhandel.

Meer dan een jaar geleden heb ik deze wet mee bedongen en goedgekeurd.

Het is een preventieve maatregel ter bescherming van de openbare orde, genomen na voorafgaand overleg met de gerechtelijke instanties en nadat men de verantwoordelijken heeft gehoord. Het artikel legt een maximale sluiting op van zes maanden en kan de inrichting laten verzegelen indien het sluitingsbesluit niet wordt nageleefd.

Met deze goedkeuring hopen we een belangrijke stap te zetten in de bestrijding van mensenhandel in België. Uit cijfers is namelijk gebleken dat het aantal veroordelingen voor feiten van mensenhandel tussen 2003 (404) en 2009 (132) stelselmatig afnam. Ook het aantal vervolgingen ging tussen 2008 (848) en 2010 (662) omlaag, een trend die enkel voor seksuele uitbuiting niet geldt. Actie was dan ook nodig. Met de goedkeuring van dit artikel kan men eindelijk ook via een bottom-up approach werken om de problematiek ten gronde aan te pakken.

Hier kan u een bespreking vinden van mensenhandel in België (GVA)