Registratiesysteem schijnhuwelijken

28-05-2013

28-05-2013

Met de goedkeuring van de nieuwe wet op schijnhuwelijken en schijnwettelijke samenwoonst (23 april laatsleden) hebben we een stap vooruit gezet in de strijd tegen schijnhuwelijken en schijnsamenwoonst. In het debat over de strijd tegen de schijnhuwelijken en schijnwettelijke samenwoonst heb ik dan ook al meermaals aangedrongen op het ontwikkelen van een centraal registratiesysteem. Minister van Binnenlandse Zaken Milquet heeft in antwoord op mijn vraag hierover vandaag in de commissie Binnenlandse Zaken bevestigd dat over een 2-tal maanden een centraal registratiesysteem, gekoppeld aan het Rijksregister, van start zal gaan.

Nahima Lanjri: “Na de goedkeuring van de wet moest inderdaad vooral werk worden gemaakt van een effectief opvolgingssysteem dat door alle betrokken diensten raadpleegbaar is. Dit moet voorkomen dat wie een poging tot schijnhuwelijk of schijn-wettelijke samenwoonst onderneemt, naar een andere gemeente trekt om een nieuw poging te ondernemen. Dat gebeurt nu.”

De relevante informatie van dit registratiesysteem zal consulteerbaar zijn voor alle betrokken overheden, m.n. de ambtenaren van de burgerlijke stand, de parketten en de Dienst Vreemdelingenzaken.

Hier kan u het artikel uit de Gazet van Antwerpen vinden.