13-05-2018

Enkele maanden geleden schakelde Antwerpen een privébedrijf in om een middelentoets uit te voeren. Daarbij onderzoekt men of steuntrekkers van het OCMW geen buitenlandse inkomsten hebben of eigendom bezitten, waardoor ze het recht op een uitkering zouden verliezen.

Het is belangrijk dat elke vorm van fraude en misbruik moet worden aangepakt, dus zowel sociale fraude als fiscale fraude. Daartegen moeten wij strijd voeren. Toch, moeten we ervoor opletten dat men niet buiten het wettelijk kader opereert.

In de commissie Volksgezondheid heb ik de minister erop gewezen, dat dergelijke onderzoeken alleen door de sociaal werkers van het OCMW kunnen worden uitgevoerd. Zij bezitten namelijk een diploma van maatschappelijk assistent, zijn gebonden aan het beroepsgeheim en ook beëdigd. Deze taken kunnen dus niet zomaar uitbesteed worden.

Ik begrijp dat steden niet bij de pakken willen blijven zitten en iets willen doen. Het is goed dat de federale overheid het wettelijk kader wil aanpakken. Een wettelijke aanpak is nu eenmaal belangrijk, met samenwerkingsverbanden met derde landen. Op die manier kunnen de gegevens op vraag van de maatschappelijke assistent ter beschikking worden gesteld. 

Lees hier mijn vraag en het antwoord van de minister.

PERS

De Standaard, 12 mei 2018, 'Onderzoek naar OCMW-controles door privébedrijf' (c)