Nieuwe regeling betaald verlof bij hospitalisering kind is in de maak

10-07-2012

10-07-2012

We waren er al langer voorstander van, maar vandaag heeft ook de Minister van Werk, M. De Coninck, bevestigd dat ze zo snel mogelijk een regeling wil uitwerken waarbij een werknemer een week betaald verlof kan opnemen wanneer zijn of haar kind in het ziekenhuis wordt opgenomen als gevolg van een zware ziekte.

Dit kon de Minister ons meedelen nadat het wetsvoorstel van mij, mevr. Fonck en mevr. Vanlerberghe op tafel lag van de commissie. Een voorstel dat specifiek om een nieuwe regeling bij KB vroeg. Ik ben dan ook tevreden dat de Minister gehoor heeft gegeven aan dit voorstel en direct actie onderneemt.

Er bestaat weliswaar vandaag al een KB om dit te regelen maar deze is verouderd. In het bestaande stelsel moet het verlof per maand worden opgenomen. In deze nieuwe regeling is een flexibelere opname nodig voor 1 week die verlengbaar is. Deze flexibele opname is meer in overeenstemming met de realiteit.

Wie gaat er aanspraak op kunnen maken ?

Elke ouder met een kind in de eerste graad of een ouder die belast is met de dagelijkse opvoeding, dat plots zwaar ziek wordt.

Gaat het ons iets extra kosten ?

Het voorstel voert geen nieuw verlofstelsel in. Het versoepelt een bestaand thematisch verlof 'bijstand ziek familielid', zodat het beter aansluit bij de noden van ouders met een ziek kind. De meerkost is beperkt doordat er er gelukkig niet veel ouders dit verlof dienen op te nemen én omdat ouders die vroeger opteerden voor een maand verlof, nu eerder geneigd zullen zijn om maar een paar weken verlof op te nemen.

Omdat men binnen dit stelsel het verlof moet staven via een medisch attest is misbruik zo goed als uitgesloten.

Hier kan u het wetsvoorstel vinden.