Naturalisatie: iedereen gelijk voor de wet...

20-12-2012

20-12-2012

Deze week was er in de media veel te lezen over Dépardieu en Arnaud, twee Fransen die vanwege fiscale redenen naar België zijn gevlucht en nu Belg willen worden.

Ik heb er natuurlijk niets tegen dat mensen hier komen werken en investeren.

Zowel Arnaud als Dépardieu zijn hier dus welkom en mogen zeker en vast in ons land blijven. Maar om Belg te worden moeten zij net als anderen de regels van het spel volgen. De wet is de wet.

Indien je Belg wil worden moet je hier eerst vijf jaar te verblijven. Met deze voorwaarde willen we vooral ervoor zorgen dat mensen hier niet snel Belg kunnen worden puur omwille van het fiscale paradijs. Dat is niet de bedoeling en werd hierdoor ook uitdrukkelijk opgenomen in de wet.

In diezelfde wet is er ook een snellere procedure uitgewerkt, maar deze is enkel van toepassing voor personen die een buitengewone verdienste op wetenschappelijk vlak (vb. een doctoraatstitel); een buitengewone verdienste op sportief vlak en een buitengewone verdienste op sociaal-cultureel vlak (vb. eindselectie van een internationale cultuurwedstrijd) kan aantonen.