18-07-2016

Unicef strijdt al een hele tijd tegen kindhuwelijken. Dat is ook niet meer dan logisch, want iedereen die in het huwelijk treedt zou dat eigenlijk in volle vrijheid en uit volle overtuiging moeten doen. Dat vereist ook maturiteit en dus meerderjarigheid. Hoewel het in ons land verboden is worden we er hier toch meer mee geconfronteerd dan vroeger. Dat is ten gevolge van de vluchtelingencrisis die er vooral vorig jaar was en waarvan we de gevolgen nog zien in onze opvangcentra. 

Kindhuwelijken vereisen opsporing en daarna ook samenwerking tussen de vreemdelingendiensten enerzijds en Justitie anderzijds.  In de commissie justitie vroeg ik aan de minister hoe men dit meldt vanuit de opvangcentra of de koepel (Fedasil, DVZ,..). Het college van procureurs-generaal is niet op de hoogte van enig contact omtrent deze problematiek tussen de parketten en een van de genoemde diensten. De diensten beschikken ook niet over concrete cijfergegevens   over het aantal geweigerde erkenningen van buitenlandse huwelijken met minderjarigen door de Belgische rechtbanken. 

Met de vluchtelingencrisis stellen wij een verhoging van het aantal kindhuwelijken vast. Het is van belang dat er cijfergegevens ter zake verzameld worden. Meten is weten. Dan kan men zien hoe omvangrijk het probleem is en wat men eventueel kan doen. Ik hoop dat de minister mijn mening deelt en die ook zal overbrengen.

Lees hier mijn vraag en het antwoord van de minister pg 9-11