Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding hervormd

17-07-2013

17-07-2013

Het huidige Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) is bevoegd voor de handhaving van de antidiscriminatiewet van 2003 en de antiracismewet van 1981. Als federale organisatie is ze dus enkel bevoegd voor federale materies, dit terwijl door de structuur van onze overheid er wel degelijk nood bestaat om die controlebevoegdheid ook uit te breiden tot de gemeenschaps- en gewestmateries.

De vraag bestond dus om een apart centrum voor de deelstaten op te richten. Dit zou echter zeer duur worden en dit zou ook een verlies aan ervaring van het CGKR met zich meebrengen. De oplossing werd uiteindelijk in samenwerking met de deelstaten gevonden via de oprichting van een interfederaal centrum waarvan de contouren werden vastgelegd in het politiek akkoord van 23 juli 2012. De wet die de basis vormt voor dit nieuwe interfederaal centrum werd onlangs in de Senaat ter goedkeuring voorgelegd.

In de kamer stemden we op 17 juli een andere wet ter omvorming van het CGKR in een federaal Centrum dat specifieke taken krijgt toebedeeld binnen de federale bevoegdheden in het kader van de analyse van de migratiestromen, de bescherming van de grondrechten en de strijd tegen de mensenhandel.

Ik sta alleszins positief tegenover de doelstelling van deze nieuwe wet en denk dat het werk dat het huidige CGKR op het vlak van de monitoring van het migratiebeleid en aanverwante deelgebieden (discriminatie, mensenhandel,…) zeer goed werk heeft geleverd. De jaarverslagen hieromtrent waren steeds een helder en leerrijk werkstuk die het beleid op deze gebieden ook goed in kaart bracht en vaak aanzette tot bijsturing of verscherping van de strijd tegen bepaalde schendingen van de onderhavige wetten.