Een fietsrolstoel kan van heel wat meerwaarde zijn in de stad. Daarom wil ik dat de stad Antwerpen deelneemt aan het proefproject ‘deelrolstoelfietsen’ van G-sport Vlaanderen. Vandaag zijn heel wat voorzieningen of individuen met een beperking op zoek naar aangepaste fietsen.

En wat blijkt? Het aanbod is zeer beperkt. Dat zorgt natuurlijk voor een hoge drempel om samen met vrienden of familie boodschappen te doen of een recreatieve fietstocht te organiseren. Om die drempel weg te werken, werd door G-sport Vlaanderen het pilootproject ‘deelfietsen’ opgestart. Ze willen zo nagaan wat allemaal nodig is om dit soort deelmobiliteit in steden en gemeenten succesvol tot stand te brengen en zo rolstoelgebruikers de mogelijkheid te geven om samen met familie en vrienden op ontdekking te gaan.

Ik denk dan ook dat deze vorm van deelmobiliteit ook in onze stad een succes kan zijn. Denk maar aan de mogelijkheden om vlot te shoppen in de stad of een culturele rondrit te doen langs onze talrijke monumenten en bezienswaardigheden. Er zijn in Antwerpen ook al verschillende aanbieders van huurfietsen in de stad, een samenwerking met hen en de Werkgroep Antwerpen Toegankelijk kan in onze ogen leiden tot een nieuwe boeiende en warme vorm van deelgebruik.

“Daarom legde ik dit voor aan schepen Karim Bachar.  Hij bevestigde dat dit een zeer waardevol initiatief is en dat er inderdaad bij navraag aan INTER (stichting toegankelijk Vlaanderen) veel vraag is naar zo een vorm van deelmobiliteit. De Riksja-fietsen kwamen aan bod als mogelijkheid maar voorlopig blijft het te projectmatig. Enige actie momenteel uit. Daarom blijf ik de vinger aan de wonde houden.

Meer info vind je op de website van cd&v Antwerpen.