Het aantal gezinsherenigingen is de afgelopen jaren fors gedaald.

23-01-2013

23-01-2013

Mijn wet op de gezinshereniging werpt zijn vruchten af. Minder mensen die naar België komen, maar wel met een betere toekomst. Ze hebben allen een eigen inkomen. Hopelijk verdwijnen daarmee de vooroordelen dat ze allemaal steuntrekkers zijn.

 Met het indienen van mijn wetvoorstel om de gezinshereniging te herzien, wou ik voor een kentering zorgen in het Belgische migratiebeleid. Het was te veel gericht op "laissez-passer", waardoor niet alleen het hele migratiebeleid ter discussie werd gesteld, maar ook nefast was voor vele nieuwkomers. Ze kregen wel de nodige documenten, maar werden dan volledig aan hun lot overgelaten. Schrijnende armoede in hun "beloofde land" was veelal hun lot

Met de nieuwe wet op de gezinshereniging worden er eerst voorwaarden opgelegd aan de aanvragers. Voorwaarden die hun kansen op integratie en een succesvolle toekomst bevorderen. De effecten zijn al direct zichtbaar. Dat bleek o.a. vandaag uit het antwoord van staatssecretaris De Block.

In 2010 werden nog 41.336 verblijfsvergunningen afgeleverd, in 2011 36.828 en vorig jaar daalde het aantal tot 30.096. Dit betekent dat ongeveer de helft van de aanvragen worden geweigerd.

De helft van de weigeringen was te wijten aan onvoldoende bestaansmiddelen om familieleden uit het buitenland te onderhouden. Een voorwaarde waar ik mij volledig achter zet. We willen met deze nieuwe wet vooral de nieuwkomers een betere toekomst geven in ons land. Voldoende en stabiele inkomsten is hierbij heel belangrijk.

Verder bleek ook dat het voornamelijk de gezinsherenigingen met een Belg zijn die daalden, namelijk met een derde. Van de 30.000 verblijfstitels in 2012 gaat het om 7.870 voor gezinshereniging met een Belgische onderdaan (-34%), 15.496 voor gezinshereniging met een Europees onderdaan die in ons land verblijft (-6%) en 7.594 voor gezinshereniging met een niet-EU-onderdaan die in ons land verblijft (-10%).

Lees hier het artikel in Knack magazine.