Geen woekerprijzen meer bij doorverkoop tickets

16-04-2013

16-04-2013

Het is een trend bij meer en meer festivals. Een paar dagen of soms zelfs een paar uur nadat de tickets besteld kunnen worden, blijken ze uitverkocht te zijn om daarna voor veel hogere vraagprijzen opnieuw te verschijnen op online veilingsites zoals eBay

Dit zorgt voor niet enkel voor veel wrevel  bij festivalgangers, maar dergelijke malafide praktijken zijn ook nefast voor de organisatoren. Velen voelden zich dan ook geroepen om hieraan iets te doen, maar veel viel er niet te doen, het was legaal. Na jarenlang zwoegen is er vandaag dan ook eindelijk een wettelijke regeling voor het doorverkopen van sport- en concerttickets. Het CD&V wetsvoorstel van Jef Van den Bergh werd hierbij als basis gebruikt en vandaag gestemd in de commissie.

Voortaan zal het verboden zijn een ticket door te verkopen aan een prijs die hoger is dan de oorspronkelijke prijs van het ticket. De oorspronkelijke prijs zal moeten vermeld worden op het toegangsbewijs.

Is eveneens verboden:

  • georganiseerde doorverkoop (in tegenstelling tot de occasionele verkoop waarbij een particulier zijn ticket verkoopt omdat hij uiteindelijk niet naar het evenement kan gaan)
  • doorverkoop voor de start van de officiële verkoop
  • doorverkoop van tickets waarvoor er geen oorspronkelijke verkoop is geweest (vb. tickets die men gewonnen heeft)

De koper van het doorverkochte ticket is gerechtigd om het verschil tussen de prijs die hij heeft betaald en de oorspronkelijke prijs van het ticket van de betrokken doorverkoper terug te vorderen.

Overtredingen worden gestraft met een geldboete van 250 euro tot 10.000 euro. De opsporing en vaststelling van overtredingen  zal gebeuren door de ambtenaren van de FOD Economie.