Familiebezoek moet mogelijk blijven

12-02-2014

12-02-2014

De laatste jaren is het migratiebeleid strenger geworden.  Er werden  bv.  - via de goedkeuring van mijn wetsvoorstel - terecht strengere voorwaarden gekoppeld aan de gezinshereningn. Deze nieuwe aanpak mag er echter niet toe leiden dat buitenlanders hun familieleden in België niet kunnen bezoeken.

Uit cijfers van de dienst Vreemdelingenzaken bleek dat het aantal behandelde aanvragen voor een visum kort verblijf stijgt. Frappanter is echter dat het verschil tussen het aantal goedkeuringen en weigeringen groter is geworden. Terwijl in 2009 twee keer zoveel visa afkeurde als goedkeurde, is dit in 2012 al opgelopen tot drie keer zoveel.

De stijging van het aantal aanvragen is logisch. Door de strengere wet op de gezinshereniging is het voor migranten moeilijker geworden om in België te komen wonen. We moeten er wel over waken dat we hun recht om hun familie te bezoeken niet beknotten. Ik heb bijvoorbeeld al signalen gekregen dat grootouders niet naar het trouwfeest van hun kleinkind mogen komen. Daar stel ik mij vragen bij.

We hebben de ene poort gesloten, misschien moeten we het voor niet-EU-burgers nu wat makkelijker maken om hun familie hier te bezoeken. Natuurlijk moeten er duidelijke garanties zijn dat zij terugkeren, maar als iemand voor hen garant staat, hoeven we het hen niet nodeloos moeilijk te maken om een visum te krijgen. Alleen moet wie garant staat ook echt worden aangesproken als er iets fout loopt. Dat gebeurt nu te weinig.

Lees hier ook het artikel uit De Standaard