CM-voorzitter Luc Van Gorp bracht begin april 2024 in een opinie-artikel in De Morgen meer duiding over zijn ideeëngoed rond het levenseinde. Een idee dat veel stof deed opwaaien.Maar in die opiniebijdrage van de CM-voorzitter noteer ik volgende zin : ''En als samenleving creëren we te weinig ruimte om zelf zorg te dragen voor diegenen die ons het meest dierbaar zijn.''
 
Met die zin ben ik het helemaal EENS. Dat is trouwens de nagel waarop ik steeds klop als ik de jongste jaren tal van voorstellen heb gelanceerd én gerealiseerd om mensen meer ruimte te geven om voor mekaar te zorgen. Dat gaat over tijdskrediet, ouderschapsverlof, enz. En in dit thema rond hulpbehoevenden en zorg, zeer concreet. Ik diende een wetsvoorstel in om het bestaande mantelzorgverlof beter te promoten en uit te breiden.
 
Mantelzorgverlof kan iemand opnemen voor een periode van drie maanden om te zorgen voor een hulpbehoevend familielid of buur. Die drie maanden worden door de RVA vergoed.
 
In mijn voorstel:
👉Uitbreiding van het mantelzorgverlof van drie naar zes maanden
👉Flexibeler opname van het mantelzorgverlof : we kennen toe in weken ipv van maanden, waardoor de mantelzorger zich meer kan richten op de behoefte.
👉Minder administratieve rompslomp bij het aanvragen van het mantelzorgverlof.
👉Een grote promotiecampagne die het mantelzorgverlof veel beter bij de werknemers brengt.
 
We gaan inderdaad naar een samenleving moeten waarin zorg voor mekaar niet alleen wordt afgeschoven op de zeer verdienstelijke professionele zorgverleners.