21-12-2016

Afgelopen zomer stond in de commissie Sociale Zaken mijn wetsvoorstel over het ouderschapsverlof op de agenda. Concreet stel ik voor om het ouderschapsverlof in 1/10en te kunnen opnemen, dat wil zeggen een halve dag per week of tweewekelijks een hele dag. Vandaag blijkt de combinatie tussen een gezin en een actief werkleven immers niet evident. Als we willen dat mensen langer aan het werk blijven, dan moet er een gezond evenwicht bestaan tussen een job en je gezin.
 
Om op deze uitdaging in te spelen,  moet onder meer het ouderschapsverlof met meer flexibiliteit kunnen opgevraagd worden. Ouderschapsverlof kan je vandaag ofwel 4 maanden voltijds opnemen, 8 maanden halftijds of 20 maanden 1/5de. Het succes van vier vijfde ouderschapsverlof toont aan dat steeds meer mensen dit verlof gebruiken om de zorg voor een gezin te combineren met een actief werkleven. Door opname per 1/10e wordt het mogelijk om elke week een halve dag of tweewekelijks een volledige dag op te nemen, dit gedurende 40 maanden. Dat is handig om op vrijdagmiddag eens om half vier aan de schoolpoort te staan of voor mensen met een co-ouderschapregeling die daardoor elke twee weken een volledige dag zouden kunnen opnemen. Deze maatregel kost trouwens niets extra aan overheid of werkgever en komt tegemoet aan een vraag die leeft bij werknemers en werkgevers.
 
Na de eerste bespreking in de commissie Sociale Zaken kreeg ik heel wat positieve reacties uit verschillende hoeken. Ik ben dan ook blij dat de sociale partners mijn wetsvoorstel nu hebben meegenomen en binnen het sociaal overleg tot een akkoord zijn gekomen. Nu kan mijn wetsvoorstel ook in het parlement goedgekeurd worden.

Lees hier mijn wetsvoorstel.