17-02-2016

Op 2 juli 2015 werd de resolutie tot invoering van gerichte controles inzake discriminatie op de arbeidsmarkt goedgekeurd in de Kamer. Daarin werd gesteld dat we naast een eerste stap van zelfregulering in de sectoren ook een tweede stap moeten toevoegen om discriminatie tegen te gaan. De overheid moet ook bijkomende wettelijke instrumenten ter beschikking kunnen stellen om discriminatie effectief vast te stellen en aan te pakken. Ik vroeg de minister welke vooruitgang al werd geboekt en welke acties de regering nog plant.

Momenteel wordt in de eerste plaats aan de zelfregulering binnen de relevante sectoren gewerkt. De sociale partners binnen het paritair comité 322.01 van de dienstenchequesector hebben het initiatief genomen om over dit thema actiepunten uit te werken voor een globale aanpak. Deze besprekingen zijn momenteel lopende.

Het is goed dat de minister ermee bezig is, maar er kan tegelijk al werk gemaakt worden van de tweede stap. Dat is nu ook al nodig, onder meer voor de sectoren die al een systeem van zelfregulering hebben of voor de bedrijven die niet willen meewerken.

Lees hier mijn vraag en het antwoord van de minister.