Wist je dat ... je uitstel kan vragen voor je sociale bijdragen en nog steeds de premies voor je aanvullend pensioen fiscaal kan aftrekken?

Publicatiedatum

Tags

Pensioenen

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

Zelfstandigen die uitstel vragen voor hun sociale bijdragen kunnen de premies voor het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen fiscaal aftrekken. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) neemt de ongerustheid daarover weg.

Zelfstandigen die het door de corona­crisis moeilijk hebben, kunnen dit jaar uitstel vragen voor het betalen van hun sociale bijdragen. Bijna 216.000 zelfstandigen hebben daar al van gebruikgemaakt. Dat is zo’n 20 procent van alle Belgische zelfstandigen.

Maar dat uitstel kan ongunstige gevolgen hebben voor de ruim 460.000 zelfstandigen die sparen voor hun oude dag via het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ). Die betaalde premies zijn enkel fiscaal aftrekbaar als sociale bijdragen worden betaald. Dat veroorzaakte veel ongerustheid onder zelfstandigen. Wie uitstel vroeg en daardoor dit jaar geen sociale bijdragen betaalt, dreigt de dit jaar betaalde premies voor het VAPZ volgend jaar niet fiscaal in mindering te kunnen brengen op zijn aangifte. 

De Commissie voor de Aanvullende Pensioenen van Zelfstandigen (CAPZ) had dat in mei politiek aangekaart, met het advies die voorwaarde dit jaar soepel te interpreteren wegens de coronacrisis. Bij de regering-De Croo kregen de ongeruste zelfstandigen gehoor. Minister van Zelfstandigen David Clarinval (MR) vindt dat ‘zelfstandigen niet gestraft mogen worden en van de belasting­aftrek kunnen genieten als ze hun premies pas volgend jaar betalen’. 

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) heeft de administratie opgedragen een een­malige tolerantie toe te staan. ‘Uitzonderlijk mag uitstel van de betaling van de sociale bijdragen geen reden zijn om de aftrekbaarheid van de premies voor het VAPZ te verwerpen’, stelt een omzendbrief aan zijn administratie. 

Nieuws

Slotfeest vzw Kompanjon

Ik was aanwezig op het slotfeest van vzw Kompanjon

Nahima op de klapstoel - mijn speerpunten

Ik ga voor drie verkiezingsthema's die echt belangrijk zijn: Uw werk🛠️, Uw welzijn☺️ en Uw inkomen 💶. We trappen de spits af met uw inkomen.

Palingfestival

Weer een namiddag met toffe ontmoetingen op het Palingfestival in Bornem en in de Schorre in Boom!