Wist je dat ... je uitstel kan vragen voor je sociale bijdragen en nog steeds de premies voor je aanvullend pensioen fiscaal kan aftrekken?

Publicatiedatum

Tags

Pensioenen

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

Zelfstandigen die uitstel vragen voor hun sociale bijdragen kunnen de premies voor het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen fiscaal aftrekken. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) neemt de ongerustheid daarover weg.

Zelfstandigen die het door de corona­crisis moeilijk hebben, kunnen dit jaar uitstel vragen voor het betalen van hun sociale bijdragen. Bijna 216.000 zelfstandigen hebben daar al van gebruikgemaakt. Dat is zo’n 20 procent van alle Belgische zelfstandigen.

Maar dat uitstel kan ongunstige gevolgen hebben voor de ruim 460.000 zelfstandigen die sparen voor hun oude dag via het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ). Die betaalde premies zijn enkel fiscaal aftrekbaar als sociale bijdragen worden betaald. Dat veroorzaakte veel ongerustheid onder zelfstandigen. Wie uitstel vroeg en daardoor dit jaar geen sociale bijdragen betaalt, dreigt de dit jaar betaalde premies voor het VAPZ volgend jaar niet fiscaal in mindering te kunnen brengen op zijn aangifte. 

De Commissie voor de Aanvullende Pensioenen van Zelfstandigen (CAPZ) had dat in mei politiek aangekaart, met het advies die voorwaarde dit jaar soepel te interpreteren wegens de coronacrisis. Bij de regering-De Croo kregen de ongeruste zelfstandigen gehoor. Minister van Zelfstandigen David Clarinval (MR) vindt dat ‘zelfstandigen niet gestraft mogen worden en van de belasting­aftrek kunnen genieten als ze hun premies pas volgend jaar betalen’. 

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) heeft de administratie opgedragen een een­malige tolerantie toe te staan. ‘Uitzonderlijk mag uitstel van de betaling van de sociale bijdragen geen reden zijn om de aftrekbaarheid van de premies voor het VAPZ te verwerpen’, stelt een omzendbrief aan zijn administratie. 

Nieuws

Fraude en misbruik bij OCMW’s vragen kordate aanpak en bestraffing

De voorbije maanden maakte ik namens cd&v deel uit van een werkgroep binnen het parlement over het vermoeden van fraude bij het OCMW van Anderlecht. Er werden hoorzittingen georganiseerd waarin de betrokken diensten gehoord werden over de problematiek. Hieruit hebben we de nodige conclusies getrokken en voorstellen uitgewerkt om fraude en misbruik hard aan te pakken. Want dit schaadt het vertrouwen in de overheid, het OCMW is oorspronkelijk een solidariteitsmechanisme voor wie steun nodig heeft, maar misbruiken en vriendjespolitiek halen het draagvlak voor deze solidariteit onderuit.

Mijn voorstel om het sociaal tarief te hervormen sluit werkende mensen niet langer uit

Vandaag werd in de plenaire zitting van de Kamer een voorstel van Nahima Lanjri (cd&v) goedgekeurd om het sociaal energietarief te hervormen tot een rechtvaardiger getrapt systeem. Het huidige sociaal tarief is een elektriciteits- en/of aardgasprijs die aanzienlijk lager ligt dan een commercieel tarief en bedoeld voor personen of gezinnen die bepaalde uitkeringen ontvangen.

Je kind blijft fiscaal ten laste zolang het niet meer dan 21.840 euro verdient als jobstudent

Het fiscaal plafond voor studentenarbeid werd verhoogd. Tot nu toe lag de grens voor een kind van een samenwonend koppel op ruim 8 500 euro per jaar, voor dat van een alleenstaande op 10 800 euro. Studenten mogen voortaan ruim dubbel zoveel verdienen (21 840 euro) zonder fiscale gevolgen voor de ouders.