Overheid pakt lager tarief voor gas en elektriciteit af van 400.000 gezinnen, dit kan niet!

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

Vanaf zaterdag 1 juli verliezen ongeveer 400.000  gezinnen hun recht op het uitgebreid sociaal tarief voor stroom en gas. Zij zullen voortaan het duurdere commerciële tarief moeten betalen. Dit kan leiden tot financiële problemen voor mensen met een laag inkomen. Samen met Leen Dierick pleit ik al maanden voor een hervorming. Ons voorstel ligt gewoon klaar.

In februari 2021 werd het sociaal tarief voor energie, een sterk gereduceerd tarief voor stroom en gas, uitgebreid. Eerste vanwege de coronapandemie, later om de impact van de energiecrisis te verzachten. Zo'n 400.000 gezinnen hadden daardoor ook recht op het sociaal tarief. Armoedeorganisaties waarschuwen mij al langer dat door het stopzetten van deze maatregel financiële problemen volgen.

Leen Dierick en ik hebben al maanden geleden een resolutie ingediend met voorstellen waarbij het sociaal tarief geleidelijk aan afneemt: wie weinig verdient, krijgt de volle pot. Wie meer verdient, krijgt minder. Zo kunnen mensen met een laag inkomen ook genieten van het sociaal tarief. Het sociaal tarief vandaag is nog steeds gebaseerd op het “alles of niets” principe. Verdien je 1 euro meer, dan verlies je het. Verlies je je statuut bijvoorbeeld als leefloner door aan de slag te gaan, dan ben je het sociaal tarief ook kwijt. Wie een laag inkomen maar geen bijzonder statuut heeft valt dus uit de boot. Het kan toch niet dat iemand met een sociale uitkering een grotere korting krijgt dan een werkend iemand die slechts eveneveel verdient? Verder willen we ook dat de energiekorting automatisch tegekend wordt.

Ik pleit in mijn resolutie voor een sociaal energietarief dat rechtvaardig is en riep minister Tinne Van der Straeten in het parlement op om haar voorstel bij te sturen. Bovendien zal de hervorming pas in januari van start gaan, dit moet eerder gebeuren om financiële problemen te voorkomen.

Bekijk  deze video  hoe ik in het parlement pleit over de hervorming van het sociaal energietarief.

Lees mijn resolutie over de hervorming.

Meer info? check Het Laatste Nieuws

Bekijk mijn vorige berichten over de hervorming van het sociaal energietarief.

Nieuws

Slotfeest vzw Kompanjon

Ik was aanwezig op het slotfeest van vzw Kompanjon

Nahima op de klapstoel - mijn speerpunten

Ik ga voor drie verkiezingsthema's die echt belangrijk zijn: Uw werk🛠️, Uw welzijn☺️ en Uw inkomen 💶. We trappen de spits af met uw inkomen.

Palingfestival

Weer een namiddag met toffe ontmoetingen op het Palingfestival in Bornem en in de Schorre in Boom!