18-10-2019

Morgen is het dag van de palliatieve zorg. Ik weet maar al te goed wat dat inhoudt. Toen mijn moeder ziek werd heb ik, samen met mijn zus, maanden voor haar gezorgd. Mijn zus nam palliatief verlof, ik stapte tijdelijk uit de gemeenteraad om mee voor haar te zorgen. Ik was toen heel blij dat palliatief verlof bestond, want ik zag de tol die het combineren van werk en palliatieve zorg van mijn zus eiste. Ik bleef het ook in de jaren nadien nog opvolgen in het parlement.

 

Er zijn twee regelingen waarvan je gebruik kan maken om te zorgen voor iemand die ongeneeslijk ziek is: het palliatief verlof en tijdskrediet met motief. Wat is nu het verschil?

  • Palliatief verlof kan je opnemen voor één maand, maar kan verlengd worden tot 3 maanden. Het bedrag van de uitkering die je krijgt is, op mijn aandringen, verhoogd tot 1180 euro voor alleenstaanden met kinderen. Samenwonenden krijgen 750 euro.
  • Tijdskrediet om palliatieve zorgen te verlenen kan je maar voor 1 maand, verlengbaar met nog een maand opnemen. Daar kan je tot 535 euro voor ontvangen. Dat gaat wel ten koste van je totale korf van 51 maanden tijdskrediet dat je gedurende je loopbaan kan opnemen. Ik blijf er voor pleiten om dit uit te breiden tot 3 maanden, zoals het palliatief verlof.

 

In dit artikel, dat vandaag in Visie verschijnt, leg ik uitgebreid de mogelijkheden uit.

 

Meer weten over palliatief verlof? Klik dan hier.

 

Meer weten over tijdskrediet? Klik dan hier.