Als huishoudhulp kan het lastig zijn om je werk te doen, vooral als je moet werken in koude huizen tijdens de wintermaanden. Dit kan niet alleen ongemak veroorzaken, maar ook gezondheidsproblemen. De huidige wetgeving beschermt huishoudhulpen niet genoeg op de werkplek, dus er moet iets veranderen om hun veiligheid en welzijn te garanderen.

Ik heb de minister gevraagd welke maatregelen hij zal nemen om de situatie te verbeteren. Dienstenchequebedrijven zijn verantwoordelijk voor het welzijn van hun werknemers, ook als ze bij particulieren thuis werken. Er zijn inspecties om te controleren of bedrijven zich aan de wet houden, maar deze zijn niet altijd succesvol.

Sinds 1 januari 2016 is de dienstencheque-regeling geregeld per regio, maar de federale inspectiediensten blijven controles uitvoeren om ervoor te zorgen dat het arbeidsrecht en de veiligheid- en welzijnswetgeving worden nageleefd. In 2021 organiseerde de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst multidisciplinaire controles om te controleren of het dienstenchequesysteem niet werd misbruikt op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn op het werk.

We weten dat huishoudhulpen vaak werken onder moeilijke omstandigheden, met een hoger risico op ongevallen op het werk. In 2022 heeft de inspectiedienst geprobeerd bedrijven die dienstencheques aanbieden bewust te maken van het belang van welzijn op het werk. Helaas waren de resultaten van deze campagne niet zo goed en werden ze openbaar gemaakt op de website van SPF Werkgelegenheid. Het rapport is voorgelegd aan verschillende instanties voor verdere discussie en actie.

Het is dus duidelijk dat er actie moet worden ondernomen om de werkomstandigheden van huishoudhulpen te verbeteren. De dienstenchequebedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat de huishoudhulpen in veilige en gezonde omstandigheden kunnen werken.

Lees hier mijn vraag en het antwoord van de minister. (p. 12-14)