In de week van maandag 12 tot en met zondag 18 oktober 2020 zetten we graag alle kinderbegeleiders opnieuw in de bloemetjes. In het bijzonder denk ik dan aan alle onthaalouders die zorgdragen voor onze kinderen. Als onthaalouder beleef je elk gloriemoment van een kind mee. Jouw betrokkenheid maakt het verschil voor de ontwikkeling van elk kind. Daarom, dankuwel!


Ik deel graag enkele van mijn intitiatieven mee die ik in het verleden al nam om het werk als onthaalouder aangenamer te maken.

Zo heb ik wetsvoorstellen ingediend die:

  • Het statuut van onthaalouders sociaal aantrekkelijker maken én beter beschermd.
  • het fiscaal voordeliger maakt voor bedrijven om zelf kinderopvang te voorzien. Bedrijven die kinderopvang organiseren kunnen uitgaven dan aftrekken als beroepskost met een tarief dat verhoogd wordt van 100% naar 120%. Daarmee kunnen meer bedjes gekocht worden of kunnen wastafels vernieuwd worden. Zo streven we naar toegankelijke en betaalbare kinderopvang. 

  • bewezen prestaties als onthaalouder voor 2003 in aanmerking wil brengen als gelijkgestelde periode voor de pensioenopbouw. Het is zo dat door het onduidelijke onthaalouder statuut van voor 2003 veel ouderen in moeilijkheden komen met hun pensioenregelingen en pensioenleeftijd. Deze effecten zijn vooral kwalijk voor vrouwen die al geconfronteerd worden met het bestaan van een pensioenkloof en grotere kans hebben op armoede en sociale kwetsbaarheid.

    Wil je graag zelf onthaalouder worden? Check zeker deze site.

    13-10-2020