De groep mensen die geraakt wordt door de stijgende energieprijzen wordt steeds groter. Daarom openden we met CD&V enkele weken geleden de debatten met een pleidooi voor een verlaagd btw-tarief van 21 naar 6%. Want voor ons was het duidelijk: uitzonderlijke situaties vragen uitzonderlijke maatregelen. Minister Vincent Van Peteghem slaagde erin om hier een akkoord over te sluiten binnen de regering. 

Het is een akkoord waarbij de overheid een inspanning levert. Elke euro die de overheid onverwacht en onbedoeld ontvangt door de hoge energieprijzen, geven we integraal terug aan onze gezinnen. Of zij nu op elektriciteit, gas of stookolie verwarmen.

Het akkoord is gebaseerd op vier belangrijke speerpunten:

  • We maken de belofte aan de gezinnen waar: de btw op elektriciteit verlaagt naar 6% en dit vanaf 1 maart tot 1 juli. Op die manier geven we een korting van 15% op de elektriciteitsfactuur aan élk Belgische gezin.
  • Maar uiteraard zijn we niet blind voor de gezinnen die de afgelopen koude weken al kosten maakten voor hun verwarming op gas of stookolie. Daarom kiezen we naast een btw-verlaging op elektriciteit ook voor een verwarmingspremie van 100 euro voor élk gezin. Een snelle compensatie voor de hoge gas- en stookoliefacturen van de mensen.
  • Ten derde verlengen we uiteraard ook het uitgebreide sociaal tarief voor zeker 1 miljoen kwetsbare gezinnen. We kunnen en zullen hen niet loslaten op een moment dat de energieprijzen pieken.
  • En tenslotte zullen we ook verder werken aan een grondige hervorming van onze energiefactuur. Een hervorming die ervoor moet zorgen dat we als federale regering snel kunnen reageren op eventuele prijsschommelingen.

Gezien dat zoveel werkende mensen het steeds lastiger krijgen om hun energiefactuur te betalen is het meer dan ooit duidelijk dat we ook werk moeten maken van een belastingverlaging op arbeid. Minister Van Peteghem zorgde samen met zijn collega-ministers voor het begin van de uitdoving van de Bijzondere Bijdrage op de Sociale Zekerheid, een verouderde en crisisbelasting uit 1994 die doorheen de jaren ook evolueerde naar een discriminerende belasting, en die vooral lage- en middeninkomens hard treft.

Wat zal dit opleveren? Werknemers die tot 3.500 euro bruto per maand verdienen zullen dankzij dit akkoord zo’n 100 euro per jaar minder moeten bijdragen. Dit is slechts een eerste stap in de verlaging van de lasten op arbeid.