Verse papa’s beschermd tegen ontslag bij vaderschapsverlof

22-03-2011

22-03-2011

In de commissie sociale zaken is vandaag het wetsvoorstel van Nahima Lanjri (CD&V) goedgekeurd om de kersverse vader te beschermen tegen ontslag omwille van het opnemen van het recht op vaderschapsverlof.

Vanaf nu is elke papa beschermd tegen een éénzijdig ontslag vanaf dat hij de werkgever inlicht dat hij vaderschapsverlof wil opnemen. Deze bescherming loopt tot drie maanden na de aanvang van het verlof. Hierdoor komt de Belgische wetgeving niet enkel op de Europese golflengte, maar volgt het vaderschapsverlof ook de logica van moederschapsverlof en adoptieverlof inzake bescherming tegen ontslag.

Naast dit goedgekeurde wetsvoorstel heeft Nahima Lanjri een ander wetsvoorstel hangende over de uitbreiding van het vaderschapsverlof van 10 dagen naar 15 dagen. Dat zou België terug op het Europese gemiddelde brengen.

Met deze initiatieven wil CD&V de nieuwe rol die vaders opnemen binnen het gezin verder ondersteunen en de maatschappij een duwtje in de rug te geven naar een meer gelijkwaardige positie tussen man en vrouw op de arbeidsmarkt.

Het wetsvoorstel kan u hier vinden.