Op 14 december 2020 vierde sociale kruidenier 't Winkeltje in Merksem haar 10de verjaardag. Al 10 jaar lang zetten maar liefst 35 vrijwilligers zich hier dag na dag in om mensen te ondersteunen die moeilijk de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Dit kon ik niet zomaar voorbij laten gaan! Ik verraste de vrijwilligers met een bezoek, een woord van dank en een chocolaatje. 

’t Winkeltje is niet alleen een plaats waar mensen in financiële moeilijkheden hun voeding en producten kunnen halen. Deze sociale kruidenier is een ontmoetingsplaats, een veilige haven. Mensen die het zwaar hebben kunnen hier hun verhaal kwijt, vinden hier een luisterend oor of bemoedigende woorden.

Mensen in armoede kunnen bij 't Winkeltje terecht voor voeding en andere noodzakelijke producten zoals shampoo, keukenrol en schoonmaakproducten. Elke week gaan er zo'n 1010 producten de deur uit. Tijdens mijn bezoek leerde ik meer over de werkzaamheden van de vrijwilligers. Zo gingen ze naar de supermarkt om inkopen te doen, deze op te halen en te leveren. De rekken in de winkel werden aangevuld en de kerstpakketten voor de klanten werden samengesteld. Zo krijgen ook kinderen in armoede straks een cadeautje onder de kerstboom.

De coronacrisis heeft een merkbare impact gehad op de werking van de sociale kruidenier. Het aantal mensen die komen winkelen is immers verdubbeld in vergelijking met januari 2020. Winkelen gebeurt op afspraak. Momenteel heeft 't Winkeltje zo'n 55 klanten per week. Concreet wil dit zeggen dat 94 volwassenen en 101 kinderen kunnen genieten van de producten. 

Desondanks de moeilijke omstandigheden is 't winkeltje steeds open gebleven. Zonder de inzet van de vrijwilligers zou de sociale kruidenier vandaag niet meer bestaan. De vrijwilligers zijn het kloppend hart van de organisatie en leveren zeer belangrijk werk. Door hun motivatie maken ze het leven van vele gezinnen in armoede iets draaglijker. Een welgemeende merci voor al hun werk was dan ook zeker op zijn plaats.

Ook ik stak even de handen uit de mouwen en hielp bij het samenstellen van de pakketten. 'T winkeltje is voor mij geen onbekende. Ik ga er graag af en toe langs om de vinger aan de pols te houden. Door mijn eigen ervaring met opgroeien in armoede ligt deze problematiek me zeer nauw aan het hart. In het parlement probeer ik me dan ook elke dag in te zetten voor mensen die het moeilijk hebben. Ik neem de ervaringen en bezorgdheden van de vrijwilligers dan ook mee in mijn werk.

14-12-2020