07-12-2018

Op vraag van George Tseretelli, de voorzitter van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa), ben ik de komende dagen het hoofd van de OVSE-observatiedelegatie voor de verkiezingen van komende zondag 9 december. Ik zal dan ook mijn best doen om het werk van het observatieteam in goede banen te leiden, speciaal coördinator, Mr. Peter Osusky, te ondersteunen en de OVSE te vertegenwoordigen.

De bijzondere geografi sche ligging van Armenië, tussen het Oosten en het Westen, is van een strategisch belang voor de democratische ontwikkeling binnen de regio.

Wat is het opzet van de verkiezingswaarnemingen?

De parlementaire waarnemers van de OVSE, de Raad van Europa en het Europees Parlement zijn zich als verkozen mandatarissen bewust van het belang van vrije en eerlijke verkiezingen. Waarnemers moeten neutraal blijven.Hun rol bestaat er in om toe te zien op het regelmatig verloop van de kiesverrichtingen en na te gaan of de verkiezingen tegemoet komen aan de Armeense verbintenissen om democratische verkiezingen te organiseren, meer bepaald de OVSE-overeenkomst van Kopenhagen.

Op basis van de vastgestelde tekortkomingen kunnen vervolgens aanbevelingen worden geformuleerd voor verbeteringen.

Als parlementaire waarnemers zijn wij het best geplaatst om het gewicht van de tekortkomingen te beoordelen. Sommige incidenten vergen een rechtzetting maar zijn niet van aard de verkiezingsuitslag substantieel te beïnvloeden, terwijl dit voor andere tekortkomingen wel het geval kan zijn.