28-02-2019

Na de publicatie van het boek '1942: Het jaar van de stilte' onstond er publieke onvrede over de naam van het Antwerpse Delwaidedok. Het boek bracht aan het licht dat burgemeester Leo Delwaide een actieve rol speelde tijdens de razzia's tegen de Joden in de zomer van 1942. Tijdens de gemeenteraad in Antwerpen kwam ik tussen om onze steun voor de naamsverandering van het dok te wijzigen.

Een zwarte bladzijde van de Antwerpse geschiedenis wordt omgedraaid. Maar die donkere periode is nu niet gewoon weg. Daarom zie ik nu een dubbele opdracht: het wetenschappelijk werk rond ieders rol in de oorlog moet verdergezet worden en we moeten naar de toekomst kijken. We moeten er voor zorgen dat iedereen, jong en oud, glashelder weet tot wat pesten, uitsluiten, discrimineren, stigamtiseren en ontmenselijken van bevolkingsgroepen kan leiden. Want het is iets wat we vandaag nog altijd meemaken. En het is aan ons om daar met alle middelen tegen te strijden. In het onderwijs, de jeugdbeweging, de werkvloer,  het openbaar leven, overal…. Niet alleen via vorming en sensibilisering, maar waar nodig ook met sancties. 

In die zin vind ik de naam Bevrijdingsdok goed gekozen. Laten we onze samenleving bevrijden an dit soort gevaarlijk denken over medemensen!