23-04-2020

De sociale verkiezingen worden voorlopig uitgesteld tot november. De Kamer keurde daar donderdag unaniem een wetsvoorstel van de hand van Nawal Farih (CD&V), Nahima Lanjri (CD&V), Valerie Van Peel (N-VA) en Marie-Colline Leroy (Ecolo) over goed.

De sociale verkiezingen zouden normaal gezien in mei plaatsvinden. Die timing is door de uitbraak van het coronavirus niet haalbaar, en dus adviseerden de sociale partners in de Groep van Tien de verkiezingen uit te stellen tot november. Minister van Werk en Economie Nathalie Muylle (CD&V) volgde dat advies.

De plenaire Kamer heeft een wetsvoorstel in die zin van CD&V-Kamerleden Nawal Farih en Nahima Lanrji, N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel en Ecolo-collega Marie-Colline Leroy donderdag unaniem goedgekeurd. Voorlopig wordt gemikt op de periode tussen 16 en 29 november. De lopende verkiezingsprocedure wordt nu opgeschort, wat onder meer inhoudt dat de ingediende kandidatenlijsten voorlopig niet moeten worden uitgehangen en dat er geen klachten of beroepen kunnen worden ingediend. De ontslagbescherming voor alle kandidaten en voor alle leden van de bestaande organen en niet-verkozenen, blijft wel van toepassing.

Om te beoordelen of kandidaten voldoen aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden wordt nog altijd gekeken naar de oorspronkelijke verkiezingsdatum in mei. Werknemers die zich bijvoorbeeld kandidaat stelden in de categorie van 'jeugdige werknemers', maar die de komende maanden 25 worden, zullen zich nog altijd kandidaat kunnen stellen in deze categorie.

Minister Muylle zal de heropstart van de verkiezingsprocedure later afkondigen via KB, op advies van de Nationale Arbeidsraad.