29-10-2015

Er bestaat een groot verschil tussen de tandhygiëne van kinderen uit gegoede en minder gegoede gezinnen. Kinderen uit minder gegoede gezinnen gaan te weinig op controle bij de tandarts, de ouders weten vaak niet dat er financiële regelingen bestaan die hen kunnen helpen of dat er voor tandzorg bij kinderen vaak terugbetaling is vanuit de ziekteverzekering. Ik vroeg de minister van Volksgezondheid welke maatregelen al werden genomen of nog genomen zullen worden om ouders goed te informeren over de financiële regelingen en of er een evolutie zichtbaar is.

De voorbije jaren werden diverse maatregelen genomen om tandverzorging bij jongeren zo toegankelijk mogelijk te maken, door de zorg volledig terug te betalen en nieuwe behandelingen ten laste te nemen. Jongeren kunnen rekenen op een zeer goede terugbetaling op vlak van tandverzorging. Daar zal vooralsnog niets aan veranderen.

De laatste tien jaar is er een belangrijke positieve evolutie bij jongeren. Jaarlijks bereikt men ongeveer 70% jongeren zonder voorkeurbehandeling en 55% met voorkeurbehandeling. Deze doelgroep vraagt ook om een zeer gerichte aanpak. Een nationale commissie van tandheelkundigen-ziekenfondsen heeft daarvoor een globaal plan uitgewerkt. Dit model wordt gepromoot bij de deelstaten, die instaan voor de sensibiliseringscampagnes. Met het oog op de voorbereiding van een nieuw federaal plan armoedebestrijding werd het dossier van de tandverzorging bij personen met fysieke, zintuiglijke en/of mentale beperkingen en kwetsbare ouderen onder de aandacht gebracht.

 

Lees hier mijn vraag en het antwoord van de minister.