Straffen voor het niet naleven van een rijverbod worden 8 keer zo zwaar

21-06-2012

21-06-2012

Indien je ondanks een rijverbod, toch nog de openbare weg oprijdt, verdien je een fikse sanctie. Dat is de grond van de twee wetsvoorstellen van Jef Van den Bergh die ik mee heb ingediend en sinds 21 juni wet zijn geworden.

Specifiek gaan deze twee wetsvoorstellen in op diegene die niet hun rijbewijs inleveren nadat er een rijverbod is uitgesproken en hardleerse chauffeurs die voor de tweede keer worden betrapt op het rijden ondanks een rijverbod.

Volgens de wet moet de bestuurder die een rijverbod krijgt opgelegd zijn rijbewijs binnen de vier dagen na kennisgeving binnenleveren bij de griffie. Veroordeelden die dit nalaten zullen in de toekomst streng gestraft worden. De praktijk leert ons dat een dergelijke ingreep nodig is. Een steeds groter wordende groep bestuurders laat bewust na zijn rijbewijs binnen te leveren. Zij hopen hierdoor te kunnen blijven rijden zonder gepakt te worden. En in veel gevallen lukt dit ook omdat de politie dit moeilijk kan controleren. Dankzij het wetsvoorstel wordt een hogere bestraffingsgraad en een mogelijkheid om een bijkomend rijverbod op te leggen ingevoerd. Zij die hun straf willen ontlopen, zullen hier een hoge prijs voor betalen.

Daarnaast stemde het parlement in om een strenge regeling in te voeren voor wie herhaaldelijk rijdt ondanks een rijverbod. Wij vinden het belangrijk om een signaal te geven dat een straf een straf is en dat men zich hier heeft aan te houden. Het kan niet dat een harde kern van probleembestuurders telkens de dans ontspringt. Een strenge aanpak is nodig omdat precies die strafontlopers iedere moraliteit in verband met verkeersveiligheid uit het oog zijn verloren en een belangrijke negatieve impact hebben op de verkeersveiligheid in ons land.