Dag op dag vijf jaar geleden werd dokter Patrik Roelandt gewelddadig om het leven gebracht door een patiënt tijdens een huisbezoek. Dit is jammer genoeg geen alleenstaand geval. Gemiddeld 5 keer per week ontvangt de politie een melding van geweld tegen personen die een medisch beroep uitoefenen. Geweld tegen hulpverleners kan en mag niet getolereerd worden! Ik roep daarom de nieuwe regeringsploeg op om snel werk te maken van het voorstel van toenmalig Minister Koen Geens om daders zwaarder te bestraffen.

Zorgverleners zetten zich elke dag met hart en ziel in om mensen te helpen en dan nog worden ze geconfronteerd met geweld. Agressie is toch het laatste wat je mag verwachten als je mensen wil helpen. 

Geweld tegen hulpverleners gebeurt op dagelijkse basis. De politie registreert elke week gemiddeld 45 gevallen van geweldpleging tegen hulpverleners en overheidspersoneel. 5 van deze gevallen betreffen geweld tegen personen die een medisch beroep uitoefenen zoals dokters, ambulanciers en verplegers. Deze cijfers zijn nog maar het topje van de ijsberg omdat het gaat over de geregistreerde gevallen. Veel vaker worden gevallen van agressie niet gemeld.

In tijden van coronacrisis krijgt het zorgpersoneel het extra zwaar te verduren. Ze werken dag en nacht om al hun patiënten de nodige zorg te geven. Ze staan onder grote druk en krijgen daarbij nog te maken met fysiek of verbaal agressieve patiënten. Het kan niet dat artsen, ambulanciers en verplegers hun medische taken niet kunnen vervullen door gewelddadig gedrag van patiënten. Zorgverleners verdienen nu meer dan ooit onze dankbaarheid en respect.

Ik dring er bij de nieuwe regeringsploeg dan ook op aan om het voorstel van toenmalig Minister Koen Geens zo snel mogelijk te realiseren. Het strafwetboek moet worden gewijzigd zodat er zwaardere straffen komen voor daders van geweldpleging tegen hulpverleners. Het voorstel van toenmalig Minister Geens werd ook opgenomen in het regeerakkoord. Dringend tijd voor deze hervorming dus, want elke geval van geweld is er één te veel.

1-12-2020