Er zijn de voorbije maanden heel wat initiatieven vanuit de overheid genomen om onze economie veilig door de coronacrisis te loodsen. Een mens zou door de bomen het bos niet meer zien. Echter blijft het cruciaal dat zelfstandigen een goed overzicht houden op waar ze nu eigenlijk recht op hebben. In een land waar ongeveer 15 procent van de bevolking leeft van hun eigen handelsonderneming, is in een crisis als deze elke steun meer dan welkom. Daarom hebben we in de commissie deze week een evaluatie gemaakt van de steunmaatregelen met de cijfers. Ik deel deze graag met jullie mee.

"Nu moeten we naar de toekomst toe vermijden dat we geld geven aan handelszaken die het sowieso al niet goed deden in de periode voor de coronacrisis. Het geld moet voorbehouden blijven voor wie specifiek getroffen wordt door de coronacrisis zelf. De evenementensector bijvoorbeeld zullen wij nog langer moeten ondersteunen." Nahima Lanjri

Het is cruciaal dat we in de gaten houden dat het geld goed besteed wordt. Het is dus positief dat uiteindelijk slechts een zeer beperkt aantal aanvragen op misbruiken neerkomt. We hebben een half miljoen zelfstandigen in die zes maanden een overbruggingsrecht kunnen geven om de crisis door te komen. Uit de enorme daling van augustus blijkt dat de 1,9 miljard euro aan kosten alleszins de moeite heeft geloond, precies omdat betrokkenen de crisis hebben doorstaan en hun normale activiteiten weer hebben opgestart.

Nu moeten we naar de toekomst toe wel vermijden dat we geld geven aan handelszaken die het sowieso al niet goed deden in de periode voor de coronacrisis. Het geld moet voorbehouden blijven voor wie specifiek getroffen wordt door de coronacrisis zelf. Voor de ene sector zal dat wat langer duren dan voor de andere. De evenementensector bijvoorbeeld zullen we nog langer moeten ondersteunen.

04-09-2020