SOSAME wint de prijs Caritas International - Deckers

18-09-2013

18-09-2013

De prijs Caritas International - Deckers, waar ik in de jury zit, ging in 2013 naar het psychiatrische centrum SOSAME (Soins de Santé Mentale) in Rwanda dat onder leiding van Jean-Baptiste Musawu in moeilijke omstandigheden fantastisch werk levert en voor een mentaliteitswijziging omtrent psychiatrische zorgverlening zorgde in de Kivustreek .

Met deze prijs lauwert de stichting Caritas International elke drie jaar een persoon of organisatie die pionier is op het vlak van noodhulp, ontwikkeling en opvang en begeleiding van niet-Europese migranten. De prijs is 65.000 euro waard.

SOSAME, voluit Soins de Santé Mentale, werd opgericht in 1994 door de Broeders Van Liefde. Het centrum moest psychiatrische zorg verstrekken aan Rwandese vluchtelingen in Bukavu en de nabijgelegen vluchtelingenkampen. Sinds 2002 is het ziekenhuis als gespecialiseerd psychiatrisch overheidsziekenhuis erkend door de overheid. In SOSAME kunnen honderd personen worden opgevangen, zowel geesteszieken als oorlogsslachtoffers. Het gaat dan om zwaar getraumatiseerde slachtoffers, zoals kindsoldaten en vrouwen die seksueel misbruikt werden, een vaak voorkomend probleem in het gebied van Kivu. Zij leren in het centrum hun waardigheid terug te vinden. Jaarlijks worden zowat 10.000 consultaties gehouden en worden er ruim 500 patiënten gehospitaliseerd. Zij kunnen terecht bij onder meer psychologen, sociaal assistenten en ergotherapeuten.

Met zijn professionele en laagdrempelige aanpak heeft het centrum voor een belangrijke mentaliteitswijziging gezorgd in de Kivustreek. Terwijl vroeger psychiatrische patiënten verstoten of opgesloten werden, omdat gedacht werd dat ze bezeten waren door boze geesten, gaat men nu in overleg met de familie op zoek naar oplossingen en een goede zorgverlening. Door de familie nauw te betrekken leert deze hoe ze hun psychisch zieke familielid kunnen helpen.