Slimme streefcijfers voor migranten moet hun tewerkstelling opkrikken

17-11-2014

 17-11-2014

Migranten van buiten de Europese Unie komen in België erg moeilijk aan de bak op de arbeidsmarkt, zelfs wanneer ze in ons land geboren en getogen zijn. Daarom wil ik dat er werk gemaakt wordt van mijn resolutie over slimme streefcijfers. Dit zijn cijfers voor de aanwerving van werknemers van buitenlandse origine die kunnen verschillen van sector tot sector, en van regio tot regio.

 

Volgens de OESO doen enkel Griekenland, Spanje en Turkije het nog slechter dan België op gebied van de tewerkstelling van migranten van buiten de Europese Unie. Volgens de VDAB bedroeg de tewerkstellingsgraad van in België geboren Belgen tussen 20 en 64 jaar in 2010 73,5%. Bij Belgen geboren buiten de EU gaat het over 58,6% en bij niet EU-burgers daalt dit cijfer naar 44,4%. De oorzaken van de lage tewerkstelling zijn divers, maar discriminatie op de arbeidsmarkt blijft een heikel punt.

Nahima Lanjri: ‘Bij het begin van deze legislatuur diende ik opnieuw mijn resolutie in over streefcijfers voor werknemers van buitenlandse origine. Daarmee wil ik in geen geval de lat lager leggen voor bepaalde mensen, maar ze wel een eerlijke kans geven op de arbeidsmarkt als ze over de juiste kwalificaties beschikken. Daarvoor lijken streefcijfers meer geschikt dan quota’.

Streefcijfers zonder een duidelijk diversiteitsbeleid zijn echter ook zinloos. Een stappenplan voor een beter aanwervings- en personeelsbeleid zijn onontbeerlijk. ‘Bovendien mogen niet enkel werkgevers in de privésector in het vizier komen, maar moet de overheid het goede voorbeeld geven’, aldus Lanjri. Volgens haar is het regeerakkoord daarover duidelijk: de federale overheid zal zich een door de FOD WASO (Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg) becijferde doelstelling opleggen en zal maatregelen nemen om tot een personeelsbestand te komen dat de bevolking weerspiegelt. Daarbij zal ze speciale aandacht hebben voor de samenstelling van selectiejury’s en de neutraliteit van de selectieprocedures.

In het nieuwe regeerakkoord heeft de Vlaamse Regering streefcijfers opgenomen, die vanaf 2016 gelden. Zo wordt er gestreefd naar 10% personeelsleden met een migratieachtergrond voor het Vlaamse overheidspersoneel.

Daarnaast krijgen migranten niet altijd dezelfde onderwijskansen in de zogenaamde concentratiescholen en speelt de talenkennis hen parten. Minister van Onderwijs Hilde Crevits zal dan ook een actief talenbeleid voeren in haar onderwijsbeleid, waarbij zowel de kennis van het Nederlands als die van moderne vreemde talen de nodige aandacht krijgen.

‘Deze regering zet bovendien in op jobs door zuurstof te geven aan zij die werken en ondernemen. Enkel als er voldoende tewerkstelling is, kunnen we iedereen de kans geven om zijn talent zo goed mogelijk te laten ontwikkelen. Mensen activeren is ook de beste garantie voor het behoud van onze sociale zekerheid’, besluit Lanjri.