19-05-2020

De afgelopen weken zijn er heel wat Belgen, Belgen met een dubbele nationaliteit en niet-Belgen met vaste woonplaats in ons land, vast komen te zitten in het buitenland. Veel landgenoten zijn al via commerciële - of repatriëringsvluchten terug gekomen. Maar er zitten nog duizenden Belgen vast. Ik vroeg aan de minister hoeveel mensen al gerepatrieerd konden worden, of er nog repatriëringen zullen gebeuren en hoe het zit met repatriëringen uit Marokko.

De minister liet weten dat België 47 vluchten organiseerde waarmee 7750 Belgen gerepatriëerd werden. Er werden nog eens 2430 Belgen terug thuis gebracht door vluchten ingelegd door andere Europese landen. Ongeveer een derde van de gerepatrieerde onderdanen kwamen uit Marokko. De eerste vluchten uit Marokko brachten 1.139 Belgen en Belgen met dubbele nationaliteit thuis, zonder criteria. Daar waren geen vluchten uit het Noorden van Marokko bij, omdat er slechts toestemming was om te vliegen op Casablanca. Na de strikte lockdown in Marokko werden er criteria opgelegd door de Marokkaanse overheid. Enkel wie om humanitaire (bijvoorbeeld voor zijn gezondheid) of sociale (bijvoorbeeld voor zijn job) redenen naar België moest mocht terugkeren. Deze lijsten werden opgemaakt door de vertegenwoordiging in Rabat en werden vervolgens aan de Marokkaanse autoriteiten overgemaakt. Op basis daarvan werden nogmaals vluchten ingelegd die 1.912 burgers naar België brachten: 1.710 Belgen en 202 niet-Belgen. Er zijn nog steeds mensen die van Marokko naar België willen komen, maar waar geen plaats voor was op deze vluchten. De minister stelt dat hij nog steeds in gesprek is met Marokko én luchtvaartmaatschappijen om hen te laten terugkeren.

Ik begrijp dat selectiecriteria gebruikt werden in de eerste fase, maar uiteindelijk moet iedereen terugkeren. Ik blijf pleiten bij de minister om ook hen perspectief te geven op terugkeer.

Lees hier mijn vraag en het antwoord van de minister (vanaf p.5). 

Lees hier het opiniestuk dat ik schreef voor Knack.be.