Toen de lockdown afgekondigd werd, kwamen vele Belgen vast te zitten in het buitenland. Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V) vroeg aan Minister Philippe Goffin cijfers over het aantal repatriëringen en de kostprijs hiervan. De repatriëring van een totaal van 10.000 Belgen bleek 5 miljoen € te kosten.

Meer dan 10.000 Belgen werden de afgelopen maanden al gerepatrieerd uit het buitenland. Dat dit geen eenvoudige operaties zijn,  blijkt uit het feit dat nog steeds zo’n  6.000 Belgen vastzitten in het buitenland. Dit aantal groeit de laatste tijd opnieuw door de heropflakkering van de pandemie. Dat blijkt uit de registraties op de site van Buitenlandse Zaken, Travelersonline.

De repatriëring van deze 10.000 Belgen is uiteraard niet gratis, noch voor de overheid, noch voor de Belg die gerepatrieerd wordt.  Het totale budget voor de repatriëringsvluchten bedraagt ongeveer 5 miljoen euro.  De Belgische overheid België draagt echter niet de totale kosten. De gestrande Belgen betalen de helft van de repatriëringsvluchten en dat varieert afhankelijk van de vlucht tussen de 200 en 500 euro. Dit is logischerwijs duurder dan een commerciële vlucht. Positief is dat ook de Europese Commissie nog een belangrijk deel van die 5 miljoen euro zal dekken.

Normaal gezien wordt aan de gestrande reizigers op voorhand gecommuniceerd dat de kost van de repatiëringsvlucht deels ten laste van de reiziger is. Toch waren er wat  klachten van reizigers die blijkbaar pas op de luchthaven geïnformeerd werden, nadat ze verschillende controleposten waren gepasseerd. Lanjri vroeg de minister om de nodige lessen te trekken uit deze repatriëringen en zeker ook om helder de communiceren met de gestrande reiziger.

Het is belangrijk dat onze ambassades en consulaire posten vooraf helder en duidelijk communiceren over de kost die de reiziger zelf moet betalen. Repatriëringen zijn niet gratis, noch voor de staat, noch voor de gerepatrieerde burger.

Lees meer op HLN.be.

Ook het Nieuwsblad schrijft erover

9-07-2020