25-03-2020

400.000 mensen die langer dan een jaar arbeidsongeschikt waren kregen vorig jaar een uitkering. In 2014 ging het nog maar om 321.000. Het aantal zit dus in stijgende lijn. Daarom worden er maatregelen genomen om dit hoge aantal terug te dringen. Zo wil de VDAB duizend arbeidsongeschikten terug aan het werk helpen met Social Impact Bonds. Dat betekent dat een privé-investeerder geld op tafel legt om die langdurig zieken te laten begeleiden door een privé-organisatie die een originele aanpak voorstelt. Als de investeerder met dit project duizend van die mensen aan een stabiele job helpt, krijgt hij van VDAB zijn geld terug met een mooi rendement. Als de investeerder niet slaagt, is hij zijn geld kwijt.

Sinds december vorig jaar past het de zogenaamde Social Impact Bond toe op de jeugdwerkloosheid in de stad Antwerpen. Bijna een op de vier jongeren onder de 25 jaar in Antwerpen is werkloos. Het vennootschap Impact Capital van Piet Colruyt legde toen 1 miljoen euro op tafel gelegd. Met dat geld willen ze in vijf jaar 270 kwetsbare Antwerpse jongeren zonder diploma aan een job helpen. Ze doen dat via de organisatie BeCode, die jongeren in negen maanden jongeren opleidt tot informaticus. Een onderzoeksgroep van KU Leuven bepaalt in welke mate Colruyt zijn doelstelling heeft gehaald. Die resultaten zien er op het eerste gezicht goed uit. Van de acht mensen die de opleiding hebben gevolgd, zijn er vijf aan een job geraakt en studeren er twee verder in het hoger onderwijs. Intussen zijn nog eens negentien jongeren aan de opleiding tot informaticus begonnen.

VDAB lanceerde ondertussen een nieuwe oproep bij investeerders. Die is ondertussen afgelopen. Daarom vroeg ik aan de schepen of er ook nu projecten zijn die zullen focussen op Antwerpen en of de stad zelf geen Social Impact Bonds kan uitschrijven voor bijvoorbeeld Oosterweel. Volgens de schepen zijn er nog geen opportunititeiten geweest om een Social Impact Bond uit te schrijven, maar wil de stad dit wel onderzoeken, het staat tenslotte in het bestuursakkoord. Volgens de schepen werkt de stad momenteel actieplannen en projecten uit met VDAB om samen jongeren, leefloners, inactieven, langdurig werkzoekenden, personen met een arbeidsbeperking en anderstaligen extra te ondersteunen en toe te leiden naar de arbeidsmarkt. Ik blijf dit uiteraard verder opvolgen. 

Lees hier mijn vraag en hier het antwoord.