OVSE-vergadering in Helsinki: mijn tekstvoorstellen aanvaard

17-07-2015

17-07-2015

Als delegatievoorzitter en lid van de Kamervertegenwoordiging binnen de Parlementaire Assemblee van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) ging ik van 5 tot 9 juli naar Helsinki voor de jaarlijkse zomervergadering. De zomersessie is de belangrijkste plenaire vergadering van de OVSE omdat dan in elke commissie een algemene ontwerpresolutie en meerdere “bijkomende punten” over actualiteitskwesties worden aangenomen.

Het centrale thema van de debatten was “Recalling the spirit of Helsinki”. De zitting vond immers plaats op een moment dat de 40ste verjaardag van de Slotakte van Helsinki wordt gevierd, een politiek bindend document dat 10 fundamentele principes bevat, zoals de principes van territoriale integriteit, de onschendbaarheid van de grenzen, de vreedzame conflictenbeslechting, soevereiniteit, gelijke rechten en zelfbeschikking van de volkeren.

Mijn amendementen in verband met mensenrechten, mensenhandel & sociale dumping en de problematiek rond de bootvluchtelingen werden allemaal, veelal unaniem, goedgekeurd. U vindt ze in geel gemarkeerd terug in het verslag op de pagina’s 15, 39, 50 en 51.