Ouderschapsverlof wordt uitgebreid

26-01-2012

26-01-2012

Ik ben blij dat er nu eindelijk duidelijkheid is aan het einde van de tunnel. Uit het antwoord op mijn parlementaire vraag aan Minister De Coninck blijkt dat de regering een 4de maand ouderschapsverlof garandeert vanaf maart 2012 voor iedereen met kinderen onder de 12 jaar.

Enkel over de uitkering er nog onduidelijkheid. Ik heb erop aangedrongen dat er ook voor die 4de maand uiteraard een premie voorzien wordt. Maar daarover is er nog onduidelijkheid. Vrijdag wordt de knoop op de ministerraad doorgehakt.

Deze uitbreiding ligt in de lijn van mijn wetsvoorstel waarin ik een uitbreiding 

bepleit tot 5 maanden. Maar in deze budgettair moeilijke tijden ben ik alvast blij dat we nu de stap zetten naar deze extra maand.

CD&V is een grote voorstander van thematische verloven, om gezin en werk beter te kunnen combineren. We moeten kunnen inspelen op een toenemende flexibiliteit bij werknemers, maar langs de andere kant moet men ook kunnen beseffen dat mensen soms écht een "time-out" nodig hebben voor zorg van het gezin.

Onze inspiratie vor het verlengde ouderschapsverlof hebben wij in Scandinavië opgedaan waar thematische verloven alomtegenwoordig zij, ook door werkgevers. De conclusie daar was dat dit type verlof ervoor zorgde dat werknemers minder vatbaar waren voor een burn-out en langer aan de slag konden blijven. Vroegtijdige pensionering 'out', gelukkige(re) werknemers 'in' was daar dan ook het credo. Onze bevindingen werden gepubliceerd in Knack-magazine. Het artikel kan je hier vinden.

Hier kan u mijn parlementaire vraag aan Minister De Concink vinden

Hier kan u het artikel in het Belang van Limburg vinden

Hier kan u het fragment vinden uit het journaal

Hier kan u nog mijn wetsvoorstel vinden betreffende de uitbreiding van het ouderschapsverlof.