Oplossing voor de pensioenproblematiek voor personeelsleden van de hogescholen

08-02-2012

08-02-2012

Vanmiddag werd het wetsvoorstel dat een oplossing moet bieden voor de pensioenproblematiek ontstaan bij de integratie van academische opleidingen van hogescholen in universiteiten unaniem goedgekeurd in de Commissie Sociale Zaken. Ik ben samen met Stefaan Vercamer tevreden over de vlotte afhandeling van deze kwestie.

Naar aanleiding van de beslissing van de Vlaamse Gemeenschap dat vanaf het academiejaar 2013-2014 de academische bachelor- en masteropleidingen enkel nog door universiteiten  aangeboden mogen worden, was er een probleem ontstaan voor het pensioen van het personeel verbonden aan de academische hogeschoolopleidingen. Na overname van deze personeelsleden van de hogescholen door de universiteiten zou er formeel immers geen wettelijke regeling zijn voor het behoud van hun recht op een overheidspensioen. Hetzelfde probleem deed zich voor in het kader van de sociale zekerheid.

Het goedgekeurde wetsvoorstel past de pensioenwetgeving aan , zodat de overgedragen personeelsleden hun recht op een Staatspensioen kunnen behouden en in hetzelfde RSZ-regime kunnen blijven.  Op deze wijze worden de onbedoelde effecten van de overdracht van academische opleidingen – zoals industrieel ingenieur of master in de handelswetenschappen -  van de hogeschool naar de universiteit weggewerkt.

Hier kan u het wetsvoorstel vinden.