Ook jonge daders moeten bestraft kunnen worden

14-12-2011

14-12-2011

Vandaag begonnen we met de bespreking van ons wetsvoorstel over de GAS-boetes (gemeentelijke administratieve sancties). Ik ben heel blij dat de regering daar nu werk van wil maken. 

Wij zouden graag hetvolgende willen aanpassen: 

  • Het verlagen van de leeftijd voor minderjarigen van 16 naar 14 jaar

Vandaag zijn er veel gevallen van overlast waartegen niet kan worden opgetreden, of waarbij het parket de klachten seponeert zonder verder onderzoek. Dit versterkt het gevoel van straffeloosheid bij dader en maatschappij. Met dit wetsvoorstel is het mogelijk dat gemeenten een lik-op-stuk beleid voeren inzake overlast en vandalisme. Potje breken is potje betalen moet ook gelden voor minderjarigen.

  • Minderjarigen moeten de volledige boete betalen.

Momenteel wordt het bedrag van de geldboete voor een minderjarige namelijk gehalveerd. Dit is in onze ogen onzinnig. Wanneer een minderjarige van 14j een ruit breekt is het dus minder erg dan wanneer een volwassene dit doet. Een halvering ondergraaft het afschrikwekkende vermogen van de "GAS". Daarom zijn we er voorstander van om een gelijkschakeling te maken tussen meer- en minderjarigen.

 Een belangrijke nuancering hierbij is dat hierbij de herstelschade de leidraad moet zijn en dat een bemiddelingsprocedure bij minderjarigen verplicht moet blijven.

  • Een verdubbeling van de de geldboete bij recidive.

Net zoals hierboven al is vermeld, ligt de kracht van het afschrikwekkende vermogen van de "GAS" in de hoogte van de boete. Daarom zijn wij ook voorstander om via een verdubbeling van de geldboete een recidivist aan te zetten om zijn gedrag aan te passen.

  • Uitbreiding van het aantal ambtenaren die overlastboetes kunnen uitschrijven.

Door het aantal ambtenaren te vergroten die overlastboetes kunnen uitschrijven hopen wij dat de pakkans wordt verhoogd. Zo zijn we bij de evaluatie van de wetgeving tot de conclusie gekomen dat heel wat overtredingen van provinciale en gewestelijke overheden niet vervolgd worden door het parket. Het wetsvoorstel schrijft voor dat ook de gewestelijke en provinciale ambtenaren vaststellingen kunnen doen over de overtredingen van hun reglement, die daarna sanctioneerbaar kan worden gesteld door de sanctionerende ambtenaar.

ATV heeft de laatste weken stilgestaan rond de nieuwe regelgeving voor de Gemeentelijke Administratieve Sancties. Hieronder kan u enkele fragmenten zien waarbij men dieper ingaat

Hier kan u wakker opzondag (ATV) van 18 december vinden waarbij de nieuwe regelgeving onder de loupe wordt genomen. 

Hier kan u het wetsvoorstel vinden.