Ook interimarbeiders hebben recht op gezinshereniging

02-07-2013

02-07-2013

De huidige wet op de gezinshereniging vereist dat je een maandelijks netto-inkomen van 1282,14 euro moet bewijzen voordat je het recht op gezinshereniging kan openen.  Tot mijn spijt heb ik in het verleden opgemerkt dat de dienst vreemdelingzaken interimarbeid niet altijd als voldoende beschouwt, terwijl dit wel vanaf het begin de bedoeling was.  Het soort werk mag van geen tel zijn, zolang men maar voldoende middelen heeft en niet ten laste valt van het OCMW. Ik heb dan ook de staatssecretaris gevraagd naar de interpretatie van het "criterium voldoende inkomsten" door de Dienst Vreemdelingenzaken.

Uit haar antwoord bleek dat de dienst vreemdelingenzaken enkel een uitzendovereenkomst opneemt bij de berekening van het inkomen indien de interimarbeider gedurende meer dan één jaar bij dezelfde onderneming werkt. Uit het antwoord bleek ook dat het elk individueel dossier wordt bestudeerd voordat er een beslissing wordt genomen. Dit is essentieel aangezien het ene inkomen het andere niet is en wordt ook door de wet voorgeschreven.

Ik ben tevreden met het individuele onderzoek, maar plaats wel vraagtekens bij de termijn en vooral de "ononderbroken tewerkstelling bij dezelfde onderneming". Interimarbeid wordt vaak gekenmerkt door een hoge mate van flexibiliteit. Het is spijtig als een werknemer, juist doordat hij tijdelijk moet veranderen van werkgever, zijn recht op gezinshereniging dreigt kwijt te spelen, zeker omdat een uitkering wel in aanmerking wordt genomen voor de berekening van het inkomen. Op deze mandier wordt iemand die werkt (via interim) bestraft ten opzichte van een uitkeringsgerechtigde werkzoekende (indien zijn uitkering hoger is dan 1.282 euro). Dat was nooit de bedoeling van de wet, mijn wetsvoorstel dat werd goedgekeurd over de gezinshereninging,  en ik zal dit dus verder opvolgen en proberen zo snel mogelijk recht te zetten.