Nood aan betere omkadering in het uitreiken van humanitaire visa

21-11-2016

21-11-2016

De staatssecretaris voor asiel & migratie kan in bepaalde situaties een humanitair visum uitreiken aan mensen  die naar ons land willen komen, maar er op  een  of  andere manier niet geraken, terwijl zij  hier wel  bijvoorbeeld familiebanden  hebben. 

We zien dat het aantal humanitaire asielaanvragen gestegen is. Op enkele jaren tijd is dat aantal verviervoudigd. Er zijn ook meer conflicten, waardoor  de  nood  om  zulke  visa  te  gebruiken hoger is. In 2015 werden er  843 humanitaire visa uitgereikt, terwijl het in 2013 om 270 humanitaire visa ging. Hoewel het uitreiken van een humanitaire visa een bevoegdheid is van de staatssecretaris, zou het toch goed zijn, als er een  bepaalde lijn wordt aangehouden  door  de diensten van de staatssecretaris en door  DVZ. In de commissie vroeg ik aan de staatssecretaris of hij het voorstel genegen is om een bepaalde lijn te volgen in het uitreiken van humanitaire visa. Indien het parlement tot een consensus kan komen om een resolutie uit te werken omtrent humanitaire visa, dan heeft de staatssecretaris daar geen problemen mee.

Wij   zouden   vooral   de   piste   van hervestiging  moeten  volgen.  Mensen  die  niet  de  mogelijkheid  hebben  om  hun  regio  te  verlaten  of  die het niet willen riskeren om het leven te komen door verdrinking op zee, zouden  in  hun onmiddellijke  regio  moeten  kunnen  blijven.  Het is dan  wel aan ons en  aan  de  andere Europese landen om een bijdrage te leveren zodat mensen op een veilige manier   naar   ons   land   kunnen  komen via onder meer  hervestiging.

Lees hier mijn vraag en het antwoord van de staatssecretaris pg. 40-46