Nobelprijs voor de vrede gaat naar 3 opmerkelijke vrouwen

08-10-2011

 08-10-2011

“We kunnen geen democratie en duurzame vrede in de wereld bereiken, tenzij vrouwen dezelfde mogelijkheden als mannen krijgen om de ontwikkelingen op alle niveaus van de samenleving te beïnvloeden” (Nobelprijscomité)

De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar drie vrouwen: de Liberiaanse presidente Ellen Johnson Sirleaf, de Liberiaanse Leymah Gbowee en Tawakkul Karman uit Yemen. De winnaars krijgen de prijs voor hun geweldloze strijd voor de veiligheid van vrouwen en het recht voor vrouwen om volledig deel te nemen aan het werken naar vrede.

Het is een erkenning voor de belangrijke rol van vrouwen in het kader van vrede en veiligheid. Hun medewerking in vredesoperaties, humanitaire interventies en naoorlogse wederopbouw is essentieel. Samen met andere mandatarissen van Vrouw & Maatschappij hoop ik dat deze prijs de aanzet wordt voor de verdere uitwerking van VN-resolutie 1325 over vrouwen, vrede en veiligheid."

Ellen Johnson Sirleaf is Afrika’s eerste democratisch gekozen president. Sinds haar inauguratie in 2006 zet ze zich in voor vrede in haar land, terwijl ze gelijktijdig strijdt voor economische en sociale ontwikkeling en de versterking van de positie van de vrouw. Leymah Gbowee heeft buiten de normale etnische en religieuze lijnen om vrouwen gemobiliseerd en georganiseerd om een einde te maken aan de jarenlange burgeroorlog in Liberia. Sinds het einde van de gevechten probeert ze in heel West-Afrika de invloed van vrouwen te vergroten.

Tawakkul Karman heeft een leidende rol gespeeld in de strijd voor gelijke rechten voor vrouwen, democratie en vrede in Yemen, zowel voor als tijdens de zogenoemde Arabische lente.

Bespreking in het VRT journaal

zie meer