Nieuwe regels tijdskrediet: wat verandert op 1 januari 2015?

15-12-2014

15-12-2014

Wat verandert op 1 januari 2015 met betrekking tot het tijdskrediet? Het niet-gemotiveerd dooft uit, voorwaarden voor het tijdskrediet eindeloopbaan ( de landingsbanen) veranderen gedeeltelijk, maar het gemotiveerd tijdskrediet breidt uit met één jaar, 12 maanden. Ik lijst het even op.

  • Niet-gemotiveerd tijdskrediet

Vanaf volgend jaar zal het ‘niet-gemotiveerd tijdskrediet’ uitdoven. Je kan dan niet langer voor enkele maanden op vakantie trekken of vier vijfde werken en voor je periode van afwezigheid of voor de vijfde dag (in het geval van vier vijfde werk) een tegemoetkoming krijgen van de RVA. Dit wil niet zeggen dat je niet langer kan beslissen het rustiger aan te doen op werkvlak. Het eventuele loonverlies dat gepaard gaat met de beslissing minder te werken, zal echter niet langer gecompenseerd worden door een tegemoetkoming vanwege de RVA en de niet-gewerkte dagen zullen ook niet meer meetellen voor de berekening van je pensioen.

 

De Federale Regering voorziet wel in een overgangsregeling. Wie voor het einde van dit jaar, 2014, het niet-gemotiveerd tijdskrediet schriftelijk aanvraagt bij de werkgever, zal nog wel een tegemoetkoming krijgen van de RVA en pensioenrechten opbouwen. De RVA moet je aanvraag voor tegemoetkoming dan ontvangen voor 1 april 2015 en het niet-gemotiveerd tijdskrediet moet dan ingaan voor 1 juli 2015. Je rechten op loopbaanvermindering mogen op het moment van aanvraag natuurlijk nog niet op gebruikt zijn.

Je kan op de volgende manier dit jaar nog een aanvraag niet-gemotiveerd tijdskrediet indienen:

  • Hij/zij kan een voltijds tijdskrediet opnemen van 12 maanden of een volledig jaar niet werken.

  • Hij/zij kan een halftijds tijdskrediet opnemen van 24 maanden of twee jaar halftijds werken.

  • Hij/zij kan 1/5 loopbaanvermindering opnemen gedurende 60 maanden. Dan hoeft de werknemer gedurende vijf jaar een dag of twee halve dagen per week niet te werken.

  • Hij/zij kan de voorgaande vormen ook combineren tot een voltijds equivalent van 12 maanden.

 

Vanaf 1 januari kan je niet langer een tegemoetkoming aanvragen voor niet-gemotiveerd tijdskrediet.

 

  • Gemotiveerd tijdskrediet

Het uitdoven van het niet-gemotiveerd tijdskrediet brengt meer mogelijkheden met zich mee voor het gemotiveerd tijdskrediet.

  1. Mensen die een opleiding volgen, krijgen gedurende 36 maanden onderbrekingsuitkeringen in het kader van voltijds of halftijds tijdskrediet of 1/5 loopbaanvermindering. Het moet dan gaan om een erkende opleiding, waarbij een minimaal aantal studiepunten dienen behaald te worden. Daarnaast moet je je werkgever een bewijs van het bijwonen van de lessen kunnen bezorgen.

  2. Wie zorgt voor andere personen krijgt tegemoetkomingen van de RVA gedurende max. 48 maanden (momenteel 36 maanden). Dat recht op tijdskrediet breidt dus uit met één jaar (12 maanden) voor:

 

  • Ouders die zorgen voor kinderen tot de leeftijd van 8 jaar

  • Werknemers die palliatieve zorg verlenen en dus personen bijstaan en verzorgen die lijden aan een ongeneeslijke ziekte en terminaal zijn

  • Werknemers die een zwaar ziek gezins- of familielid verzorgen

  • Ouders die zorgen voor een gehandicapt kind tot de leeftijd van 21 jaar.

 

De tijdskredietperiodes voor opleiding en zorg mogen samen niet meer dan 48 maanden, of het maximum voor gemotiveerd tijdskrediet, bedragen.

 

  • Landingsbanen

 

Landingsbanen met uitkeringen vanaf 55 jaar blijven mogelijk tot het einde van dit jaar. Voor 50-plussers die al in een ‘landingsbaan’ zitten voor het einde van dit jaar (2014) verandert niets. Deze voordelen blijven bestaan.

Vanaf 1 januari 2015 verandert de leeftijdsvoorwaarde. Deze wordt verhoogd tot 60 jaar. Je kan dan in aanmerking komen voor de landingsbaan als je 25 jaar werknemer was op het moment van je aanvraag en als je minstens twee jaar bij je werkgever aan de slag bent. Aan de andere voorwaarden verandert niets. Er zijn tegelijk nog tewerkstellingsvoorwaarden voor de twee jaar voorafgaande aan de schriftelijke aanvraag voor de landingsbaan.

Ben je vandaag tussen 55 en 60 jaar en wilde je de landingsbaan opnemen, dan kan die aanvraag nog voor het einde van het jaar ingediend worden. Wie geen 60 jaar is en het tijdskrediet eindeloopbaan wil opnemen moet voor 31/12/2014 een aanvraag indienen bij de werkgever, op voorwaarde dat de RVA de aanvraag voor 1 april 2015 ontvangt en het tijdskrediet ingaat voor 1 juli 2015.