Niet-begeleide minderjarige kinderen uit EU-lidstaten voortaan beter beschermd

03-04-2014

03-04-2014 

Tijdens de plenaire zitting van 3 april werd het wetsvoorstel van mijzelf en Carina Van  Cauter goedgekeurd dat een betere bescherming biedt aan niet-begeleide minderjarige vreemdelingen. Nu zullen ook niet-begeleide minderjarige vreemdelingen uit andere EU-lidstaten kunnen rekenen op de nodige bescherming en hulp om herenigd te worden met de ouders. Ze zullen ook beroep kunnen doen op jeugdhulpverlening of een verblijfsdocument kunnen krijgen.

De huidige wet van 24 december 2002 (voogdijwet) voorziet in de aanduiding van een voogd voor de niet-begeleide minderjarige vreemdeling (NBMV) die uit een niet EU-lidstaat in ons land wordt aangetroffen. De voogd begeleidt de NBMV onder andere in de verdere afhandeling van diverse procedures tot het bekomen van een verblijfrecht en ziet toe op de bescherming van de NBMV. Er wordt natuurlijk eerst nagegaan of de minderjarige met zijn familie in het herkomstland of in een ander veilig land kan herenigd worden. Indien dit niet kan, wordt onderzocht of de minderjarige een verblijfsrecht in ons land kan bekomen. In 2013 werden een tachtigtal Europese NBMV in ons land gesignaleerd, een kwart daarvan was hoogstwaarschijnlijk het slachtoffer van mensenhandel.

De aanduiding van een voogd voor niet-begeleide minderjarigen afkomstig uit een EU-lidstaat was aanvankelijk niet mogelijk. Met ons wetgevend initiatief voorzien wij nu wel in die optie, stelde ik bij de goedkeuring van ons wetsvoorstel. “Dat is niet meer dan logisch. Deze minderjarigen kunnen voortaan rekenen op de nodige bescherming en hulp om herenigd te worden met de ouders, een beroep te doen op jeugdhulpverlening of een verblijfsdocument te verkrijgen,” voegde collega Van Cauter eraan toe.

Het betreft dus minderjarige kinderen die onderdaan zijn van een land dat lid is van de Europese Economische Ruimte (EU, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen) of van Zwitserland en die niet begeleid zijn door een persoon die het ouderlijk gezag of de voogdij over hem uitoefent of die geen toestemming heeft van een persoon die het ouderlijk gezag of de voogdij uitoefent om te reizen en te verblijven in België, en die zich in een kwetsbare toestand bevinden.

De kwetsbare toestand wordt bepaald door de dienst voogdij. Hierbij wordt rekening gehouden met de rechten die gewaarborgd zijn krachtens het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind, en men houdt in het bijzonder rekening met de illegale verblijfstoestand, de onstabiele sociale toestand, de zwangerschap, de gebrekkigheid, de gebrekkige lichamelijke of geestelijke toestand, de toestand van slachtoffer van mensenhandel of mensensmokkel, of de bedeltoestand van de minderjarige


Hier kan u ook het artikel uit de GVA vinden