Neen tegen commercieel draagmoederschap

10-05-2011

10-05-2011

Misschien kan je je nog baby Donna herinneren. Donna werd in 2005 geboren uit de wens van een Vlaams koppel om een kind op de wereld te zetten.  Omdat de partners hiertoe niet in staat waren deden ze beroep op een Belgische draagmoeder.

Toen er ruzie ontstond tussen het koppel en de draagmoeder, verkocht de draagmoeder het kind aan een Nederlands koppel voor 15.000,00 EUR. Tegen het Vlaamse koppel werd gezegd dat ze een miskraam had gehad.

Dit verhaal, waarbij kinderen als koopwaar worden behandeld, raakte mij waardoor ik in actie ben geschoten om een nieuw wetsvoorstel uit te werken dat kinderen zou beschermen tegen deze praktijken. In dit wetsvoorstel wordt commercieel draagmoederschap strafbaar zodat alle mogelijke overeenkomsten tussen de draagmoeder en het gezin ongeldig zijn. De kritiek dat dit het draagmoederschap moeilijker zou maken veeg ik van de tafel. De problematische draagmoederschappen zijn juist die draagmoederschappen waar het mis loopt. 

Indien de moeder enkel economische drijfveren hebben wordt er vaak afgeweken van de goede bedoelingen van het begin en opteert de draagmoeder er vaak voor om het kind niet af te staan. De tussentijdse betalingen worden dan echter zelden terugbetaald.  Dit wil echter niet zeggen dat ik tegen draagmoederschappen ben. Ik ben ervan overtuigd dat sommige mensen echt gebaat zijn via deze regeling maar waar ik wel tegen ben is de grijze handel in ongeboren kinderen waar vrouwen misbruik maken van een kinderwens  van een kopppel om snel  “goedkoop geld” te verdienen. Het kind verwordt daar tot een product, een object en daar ben ik sterk tegen.

het wetsvoorstel kan u hier lezen