Na een jaar is er eindelijk een doorbraak inzake de dossiers naturalisaties

09-06-2011

09-06-2011

Vandaag keurde de Kamer 687 nieuwe Belgen goed via de naturalisatieprocedure.  Daarnaast werden 1014 dossiers verworpen.

Het was meer dan een jaar geleden dat er in het parlement no naturalisaties wrden goedgekeurd. Het nieuwe aan dit jaar werd beoordeeld op basis van een aantal nieuwe, strengere criteria. Een aantal criteria waar de CD&V zich in het verleden ook al had achtergezet en toegepast, zoals bijvoorbeeld de kennis van de taal.

Deze visie is echter nu een formeel beslissingselement geworden bij de beoordeling van een dossier. Verder mag de aanvrager niet veroordeeld zijn voor zware overtredingen en misdaden, mag er geen sprake zijn van een schijnhuwelijk en moet het advies van het parket voldoende recent zijn.

Nahima Lanjri: “Deze 1600 dossiers hebben een lange weg meegemaakt. Door de val van de regering waren heel wat dossiers die al behandeld waren blijven liggen en ook deze dossiers werden nu verwerkt en goedgekeurd. We willen immers vermijden dat we in een vicieuze cirkel terechtkomen waarbij dossiers vertraging oplopen waardoor adviezen niet recent genoeg meer zijn enz…. Momenteel werkt de commissie heel hard verder om alle achterstand tegen de zomer weg te werken. Ik ben alvast zeer tevreden dat de betrokkenen nu toch uiteindelijk weten waaraan ze toe zijn. De knagende onzekerheid is voor hen nu ten einde ”