10-11-2016

Indien de gebruiker van een parkeerkaart voor personen met een handicap overlijdt dan moet deze kaart worden teruggestuurd naar de gemeente. Vaak gebeurt dat niet, al is dat bij de meeste personen wellicht niet uit kwade wil. Anderen misbruiken de kaart dan weer wel. Vorig jaar zijn er ongeveer 29 000 processen-verbaal uitgeschreven voor het misbruiken van een vervallen parkeerkaart voor personen met een handicap.

Vanaf 1 januari 2017 zou de politie met een smartphone de QR-codes op de nieuwe kaarten kunnen scannen om de vervallen kaarten uit omloop te halen. Ik vroeg aan de staatssecretaris welke andere pistes men zal volgen om vervallen parkeerkaarten uit omloop te halen of om het onterecht gebruik ervan verder aan banden te leggen. De parkeerkaarten zijn nu voorzien van de QR-code, zo zullen de kaarten die in het verleden niet werden teruggestuurd naar aanleiding van het overlijden niet meer kunnen worden gebruikt. Begin 2017 wordt er ook gestart met de ontwikkeling van een app die zal toelaten om alle bestaande en nieuwe parkeerkaarten te controleren op hun geldigheid.

Het zou ook eenvoudiger zijn als parkeerwachters misbruiken kunnen vaststellen, zoals ze dit nu doen met mensen die verkeerd parkeren. In de grote steden kunnen ze wel controleren, maar mogen geen boetes uitschrijven. Hopelijk zal er voor de steden een andere oplossing gevonden worden.